На Тернопільщині сімейне фермерство вирощує мікрогрін та їстівні квіти
На Тернопільщині сімейне фермерство вирощує мікрогрін та їстівні квіти

У теплиці сімейного господарства родини Гариг в с. Деренівка, що на Тернопільщині, вирощують мікрозелень: горох, соняшник, амарант, гірчиця, гречка, редиска, льон, червона капуста, мізуна. Окрім цього вирощую їстівні квіти та ще чимало «зелених делікатесів». Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Читати до теми: ТОП-10 нішевих культур для експорту

Щоби розпочати бізнес на міні-зелені, садівникам довелося вивчити технологію та витратити немалу суму. Місцем для вирощування обрали теплицю.

«Щоб вирощувати рослини, треба було придбати палети — тепер маємо близько 60 штук розміром 30-40 см. Вони коштували нам приблизно 4 тис. грн. Також витратили 5 тис. грн на перше насіння, адже хотіли мати широкий асортимент продукції», — розповідає Яна Гарига.

Сіють мікрогрін густо, як траву, у чистий пропарений торф. Дозріває мікрозелень доволі швидко — на 2-3 день уже є сходи, а зрізати її можна на 10-14 день після висівання. Якщо дуже тепла погода, то зелень поливають водою 4-5 разів на день.

Сімейне господарство Гариг вирощує рослини методом гідропоніки — без ґрунту, але на поживних розчинах.

Вартість мікрогріну складає 35 грн за 100 гр. Сьогодні родина Гариг продає щомісяця 20 кг — приблизно на 7 тис. грн.

Також займаються вирощуванням їстівних квітів.

Щоправда, дозрівають квіточки довше, ніж мікрогрін, — до двох місяців. За день з одного стебла можна зібрати 3-4 квітки — зрізаємо їх ножицями. Тепер у нас росте близько сотні квіток кабачка та ще півтисячі — настурції. Ще ми посіяли квіти фіалки та бораго — огіркову траву», — додає Семен Гарига.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 травня 2019
З 1 жовтня сімейним фермерським господарствам доплачуватимуть ЄСВ
Міністерство аграрної політики і продовольства планує з 1 жовтня 2019 року запустити програму доплати державого єдиного соціального внеску (ЄСВ)...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...