Ціна на літні продукти за рік зросла на 23%
Ціна на літні продукти за рік зросла на 23%

За рік окрошка подорожчала на 23%. Про це повідомляють аналітики Української аграрної конфедерації, передає Сегодня.

Нагадаємо, в Україні подорожчали яловичина, цукор і ковбаси.

Це більше, ніж в липні 2017-го, тоді зростання цін було на 18%. У грошах трилітрова каструля, якої вистачить на шістьох, літнього овочевого супу коштує майже 67 грн.

За інформацією аналітиків, за рік найбільше подорожчали яйця, ціна яких зросла на 89,7%. Якщо 2017-го десяток можна було купити за 12,7 грн, то тепер він коштує 24,1 грн. Основна причина – наші виробники почали експортувати яйця до ЄС, де їх вартість набагато вище, ніж в Україні, що вплинуло на рівень внутрішніх цін.

На другому місці зелена цибуля, вартість її за рік зросла на 78% – до 40 грн/кг. Маємо також річне подорожчання молочних продуктів – сметани (+27%) і кефіру (+24,4%). На зростання ціни молочки вплинуло збільшення витрат на корми для худоби, зниження виробництва молока, зростання доходів населення.

На 21,7% піднялася ціна курятини, тепер за кг курячої тушки потрібно викласти 53-54 грн. Також на 14,7% подорожчала мінеральна вода, на 14,3% – кріп. Ціну трохи стримали огірки (-38%) і картопля (-23,5%).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...