Преференції виробникам м’яса птиці та яєць склали $1,3 млрд –  Інститут агроекономіки
Преференції виробникам м’яса птиці та яєць склали $1,3 млрд – Інститут агроекономіки

Обсяги лише податкових преференцій, отриманих птахівничою галуззю за останні чотири найбільш прибуткові для птахівництва роки (м’ясо птиці – 2014-2017; яйця – 2012-2015) оцінюється вченими Інституту аграрної економіки у понад 20,5 млрд грн або $1,3 млрд. Про це заявив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, презентуючи результати проведеного вченими установи дослідження впливу наданих сільгосппідприємствам податкових преференцій на різні галузі сільгоспвиробництва в Україні, повідомляє сайт інституту.

Нагадаємо, що названо перелік монополістів та олігополій на основних аграрних ринках.

Він заявив, що сьогодні левова частка ринку продукції птахівництва сконцентрована в руках кількох крупних гравців, а державна підтримка фактично використовується для розвитку лише кількох бізнес-груп.

Також Леонід Тулуш зазначив, що більш як половина ринку курячих яєць та 50% ринку м’яса птиці, контролюється лише двома бізнес-групами. При цьому обидві переорієнтовуються на зовнішні ринки, активно користуючись при цьому ресурсами державної фінансової підтримки.

Внаслідок наявних процесів концентрації, державна підтримка фактично використовується для розвитку лише кількох бізнес-груп, що займають лідируючі позиції на ринку продукції птахівництва, а не для збалансованого розвитку галузі птахівництва в цілому. При цьому обсяги лише податкових преференцій, отриманих галуззю за останні чотири найбільш прибуткові для птахівництва роки (м’ясо птиці – 2014-2017; яйця – 2012-2015) оцінюється вченими Інституту аграрної економіки у понад 20,5 млрд грн або $1,3 млрд, – акцентує увагу Тулуш.

Особливо показовою, на його думку, є ситуація із наданням державної підтримки у формі «квазіакумуляції» сум ПДВ у 2017 році, яка передбачала попередню сплату ПДВ до бюджету, а потім його повернення суб’єктам господарювання вже у вигляді бюджетної дотації.

Підприємствам лише однієї бізнес-групи – лідера з виробництва м’яса птиці – вдалось отримати майже 1,4 млрд грн таких бюджетних дотацій, що склало майже 35% загального обсягу підтримки за відповідною бюджетною програмою – тобто понад 67% загального ресурсу, спрямованого на підтримку галузі птахівництва, та майже 80% обсягу бюджетних коштів, направлених на підтримку виробництва м’яса птиці в Україні, – поінформував експерт.

На його думку, такий підхід суперечить європейським стандартам державної фінансової підтримки, які передбачають «розпорошення» бюджетний ресурсів серед максимально можливої кількості її реципієнтів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 серпня 2018
У 2018 році експорт м’яса птиці збільшився майже на чверть, – Інститут аграрної економіки
У І півріччі 2018 року експорт продукції м’ясної групи збільшився, проти січня-червня 2017 року, з $265 млн до...
31 липня 2018
Українське м’ясо може поїхати в Сінгапур
В Україні вперше розпочала роботу делегація Агропродовольчої та ветеринарної служби Республіки Сінгапур із аудитом системи державного контролю за...
26 червня 2018
Найбільше концентрацій в тваринництві за 2017-2018 роки провели 3 гіганти агроринку
У сфері тваринництва найбільше операцій з концентарцій провели три агропромислових групи: «Миронівський хлібопродукт», «Комплекс...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...