Сільський Ревізор нагородив 10 кращих сіл України
Сільський Ревізор нагородив 10 кращих сіл України

Команда соціального проекту Сільський Ревізор вручила нагороди 10-ти селам України за перемогу в різних номінаціях. Разом із нагородою усі 10 сіл отримали сертифікат на 10 тис. грн для розвитку громади. Про це повідомляє AgroPolit.com.  

У номінації «Хлібне Село року 2018» здобуло перемогу село Червона Хвиля Харківської області. У селі працює фермерське підприємство «Пантелеймонівське», яке входить до ТОП-5 ферм України за надоями молока. Також тут є пекарня Національної академії аграрних наук України. Тут розмножують на насіння яре жито, пшеницю, сою, горох, ячмінь, овес, гречку, просо, соняшник, кукурудзу та інші культури.

Звання «Стратегічне Село Року 2018», а також приз «Село Року 2018» виборов Омельник Полтавської області. У селі добре налагоджена співпраця місцевих жителів і влади, які разом активно залучають до громади інвестиції.  Так, на кожну 1 грн власних надходжень селяни змогли додатково залучити 6 грн інвестицій. Стратегічному розвитку села сприяє місцеве підприємство «Агрофірма ім. Т.Г. Шевченка» (Арніка).

Нагороду «Спортивне Село року 2018» здобув Боратин Волинської області. У селі збирають електропроводку для BMW, Mercedes і Volkswagen, працюють цукровий і комбікормовий заводи, проходить всеукраїнський фестиваль «Бандерштат», водяться страуси, лами й павичі. Окрім того, у селі є сучасний спортивний комплекс, а місцеві спортсмени – переможці багатьох в Україні.

"Затишним Селом Року 2018" визнано Болтишку Дніпропетровської області. У невеличкому селі працює 71 фермер-одноосібник. Тут є гранітний кар’єр, а каменем із Болтишки викладено алеї у Ватикані. Щоправда, останні 5 років завод не працює. У Болтишці Сільський Ревізор тікав від бджіл на пасіці, ганяв за гусаками і насолоджувався спокійним ритмом сільського життя.

Велика Фосня Житомирської області отримала звання "Історичне Село Року 2018". У селі є святе джерело, до якого колись приїздив російський цар зцілити очі. Також тут шанують традиції і створюють музей вишиванок місцевих майстринь. Нині колекція вишитих рушників сягає за 200 шт.

Перемогу в номінації “Ініціативне Село Року 2018” здобули Великі Копані Херсонської області. Місцева влада у співпраці із жителями активно впроваджують реформи і не бояться втілювати експериментальні проекти. Окрім того, в селі розташований найбільший в Україні овочевий ринок “Нежданний”, а всі жителі села займаються тепличним вирощуванням овочів.

Нагороду "Козацьке Село Року" виборола Голінка Чернігівської області. Голінка колись була козацьким селом, а нині тут активно розвивають аграрне виробництво. У селі працює компанія «Україна», є сучасний свинокомплекс. І до того ж тут відроджують козацтво і давні традиції.

"Активним Селом Року 2018" визнано Моївку Вінницької області. Село засноване навколо цукрового заводу. Коли у 2014 році цукроварня припинила свою роботу, місцеві жителі захистили будівлю від варварів і не дали вирізати обладнання. Сьогодні тут займаються спортивним рибальством, реставрують панський сад, дбають про ліс і допомагають відновити завод.

Гусарка Запорізької області здобула перемогу в номінації "Ремеслове Село Року 2018". Село, яке 200 років тому заснували переселенці з Білорусі, відоме своїм ткацьким ремеслом. Ткані килими, які місцеві майстрині виготовляли зимовими ночами після роботи, були на виставках у Києві та за кордоном. Про село дбає агрофірма «Алоінс-Агро» (Landfort).

"Культурним Селом Року 2018" названо Володькову Дівицю Чернігівської області. Попри те, що будинок культури в селі закритий, культура живе і рзвивається чи не в кожній оселі. Місцеві жителі пишуть п’єси, грають у театрі, співають і грають на інструментах. У селі живуть відомі художники і підростає юне покоління митців. Розвитку культури та інших сфер життя села допомагає підприємство Агрікор Холдинг (Агрейн).

Урочиста церемонія нагородження відбулася 16 червня у переможця минулого сезону – в селі Денихівка на Київщині. На свято завітали почесні гості з різних регіонів України: сільські голови, директори будинків культури і бібліотек, завідувачі ФАПів та освітяни.

Нагадаємо, Сільський Ревізор – це соціальний проект про українське село. Мета проекту – на національному рівні підняти проблему інфраструктури села. Ми прагнемо показати українцям, що українське село живе, воно розвивається і може бути комфортним місцем для проживання. На прикладі успішних сіл ми розповідаємо, що співпраця місцевої влади, бізнесу та активних жителів – запорука добробуту громади.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 жовтня 2019
Село Року-2019: які номінації від Сільського Ревізора отримали українські села
Селом Року 2019 за підсумками загальноукраїнського голосування стало закарпатське гірське село Колочава. На церемонії нагородження очільник сільської...
2 вересня 2019
Голосуйте за Село Року-2019 разом із Сільським Ревізором
3-й сезон соціального проекту про українські села «Сільський Ревізор» завершено! Команда гусок за рік проїхала 7 різних областей нашої...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...