Японські ринки – в пріоритеті для експорту української агропродукції, – Трофімцева
Японські ринки – в пріоритеті для експорту української агропродукції, – Трофімцева

Сьогодні значним попитом у японського споживача користується така українська продукція: кондитерські вироби, снеки та superfood, томатна паста та інші види паст з овочів та ягід, а також джеми, консервовані овочі та фрукти, пиво, вино, органічна продукція, мед, горіхи. Про це заявила  заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева під час бізнес-сніданку «FOODEX JAPAN – ворота в Азію: на шляху до національного павільйону», повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Нагадаємо, що товарообіг України з Японією протягом 2017 року зріс на 27,6% – до $941 млн, відповідно до аналогічного періоду попереднього року.

Також вона повідомила, що сьогодні Японія перебуває серед пріоритетних зовнішніх ринків для розширення збуту української аграрної та харчової продукції, але успішне освоєння цього ринку вимагає спільної системної роботи бізнесу й уряду.

Японія є надзвичайно цікавим ринком збуту для українського виробника та експортера не тільки і не стільки з точки зору реалізації сировини, а скільки з точки зору налагодження експорту переробленої та готової харчової продукції, особливо в таких цікавих нішах, як органічні та здорові продукти харчування", – наголосила Ольга Трофімцева.

За словами заступника міністра, в 2017 році двосторонній товарообіг аграрними та харчовими товарами між нашими країнами становив лише $89,2 млн, з яких $85,8 млн – частка експорту українських продуктів.

Водночас, ми бачимо серйозні можливості для розширення товарної номенклатури вітчизняного експорту на ринок Японії вже найближчим часом, в тому числі завдяки активній участі українських компаній у найбільшій продовольчій виставці даного регіону – «FOODEX JAPAN», – прокоментувала заступник міністра з питань євроінтеграції. 

Вона розповіла, що за результатами проведеного аналізу ринку представниками компанії Consulting Integrated та профільних асоціацій, визначено цілий ряд українських продовольчих товарів, які користуватимуться значним попитом у японського споживача. Йдеться, зокрема, про кондитерські вироби, снеки та superfood, томатну пасту та інші види паст з овочів та ягід, джеми, консервовані овочі та фрукти, пиво, вино, органічну продукцію, мед, горіхи та інше.

Ринок Японії є дуже вибагливим і непростим для виходу на нього. Тому ми спільно з Держпродспоживслужбою активно працюємо над тим, щоб відкривати дану країну для все більшої кількості нашої продукції. Дуже рада відмітити, що 22 компанії з України в цьому році взяли участь в масштабній виставці продуктів харчування та напоїв «FOODEX JAPAN 2018». Окрім цього, 7 українських компаній представляли свою продукцію на власних стендах. Сподіваюсь, що в 2019 році, завдяки спільним зусиллям представників Мінагрополітики, МЕРТ, Export promotion office та зацікавлених виробників, ми зможемо організувати перший Національний стенд України в рамках цієї виставки в Японії", – резюмувала Ольга Трофімцева.

Довідково: За результатами 2017 року, загальний експорт українських аграрних продуктів до Японії становив $85,8 млн. Ключові товари експорту: тютюн та вироби з нього – $64,1 млн, зернові злаки – $19 млн, молоко згущене – $0,9 млн, залишки та відходи харчової промисловості – $0,5 млн, продукти переробки овочів та плодів – $0,5 млн та інші товари. Імпорт японських агротоварів Україною становив $3,4 млн, де ключові товари: ефірні масла – $2,1 млн, різні інші харчові товари – $0,6 млн, риби – $0,2 млн, спирт – $0,2 млн, вироби із зерна та хлібних злаків – $0,1 млн та інші.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 серпня 2018
Чотири запитання про експорт в ЄС: обсяг, структура, ТОП-10 країн покупців та приріст у групах товарів
Чотири запитання про експорт в ЄС: обсяг, структура, ТОП-10 країн покупців та приріст у групах товарів...
18 липня 2018
У 2018 році аграрії реалізували на 7,4% більше продукції
Обсяг реалізованої аграрними підприємствами власно виробленої продукції в січні — травні 2018 року, порівняно з відповідним періодом 2017 року,...
20 квітня 2018
Для українських харчових продуктів відкриється ринок Японії
Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа перебуває з робочим візитом у Японії з метою розширення експортних постачання української...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...