У Держпродспоживслужбі спростували інформацію про те, що українці п’ють радіоактивне молоко
У Держпродспоживслужбі спростували інформацію про те, що українці п’ють радіоактивне молоко

У найгірших пробах українського молока вміст радіонуклідів вдвічі менший, ніж допустимі норми в Європейському союзі. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, коментуючи дослідження, днями опубліковане виданням The Independent.

Нагадаємо, в останньому йдеться про те, що в деяких регіонах України рівень радіоактивного зараження молока вп’ятеро перевищує норму.

Молоко для перевірки відбирали у приватних господарствах в Рівненській області, за 200 км від місця чорнобильської катастрофи. Після лабораторних аналізів дослідники заявили, що вміст радіоактивного сполучення цезію у пробах перевищений в 6 зразках із 14 для дорослих, і у 8 — для дітей.

Ірина Лабунська, науковець з Ексетерського університету констатувала, що через 30 років після аварії українці продовжують пити радіоактивне молоко та інші харчові продукти. «Це створює небезпеку для кожного органа в організмі людини», — говорить вона.

Водночас Лапа зазначає, що в Рівненській області дійсно існує таке поняття, як «критичні населені пункти». Тобто ті, котрі зазнали найбільшого радіаційного ураження. Але це не означає, що там досі їдять заражені харчі. І більш того, що це стосується всього українського молока.

В Україні гігієнічні нормативи по радіонуклідах затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я №256 від 03.05.2006. Взяти, наприклад, норматив по тому ж цезію-137. Для сирого молока і низки молочної продукції він встановлений на рівні 100 Бк/кг, для масла і сирів —200, для сухого молока — 500. 

В європейському законодавстві з цього приводу діє регламент 2016/52. Згідно з документом, допустиме зараження молочних продуктів радіонуклідами цезієвоі групи — 1000 Бк/кг.

Отже що маємо в підсумку. В найгірших пробах молока у найбільш уражених населених пунктах (а не регіонах) вміст радіонуклідів в молоці вдвічі менший, ніж допустимі норми в ЄС», — підсумовує голова Держпродспоживслужби.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 червня 2021
В Україні збільшується площа обробітку радіоактивних земель
На Житомирщині значна площа радіоактивно забруднених с/г угідь, які заборонено використовувати у виробництві, перебуває в господарському обігу вже...
29 червня 2018
Danone планує випускати йогурти без молока
Французька компанія Danone розглядає можливість виробництва йогурту без молока. Про це повідомляє БізнесЦензор. Нагадаємо, що Danone та...
25 червня 2018
В Києві на стихійному ринку виявили в продажу отруйну чорницю
В Києві на стихійному ринку на Печерську виявили чорницю, яка значно перевищувала допустимий рівень радіації. Про це повідомляє сайт...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...