В Україні збільшується площа обробітку радіоактивних земель
В Україні збільшується площа обробітку радіоактивних земель

На Житомирщині значна площа радіоактивно забруднених с/г угідь, які заборонено використовувати у виробництві, перебуває в господарському обігу вже досить тривалий час, і вона постійно збільшується. Про це пише «Українська правда».

Зазначається, що, за даними Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області, станом на початок 2016 року на Житомирщині налічувалось понад 33 тисячі гектарів радіоактивно забруднених с/г угідь, які заборонено використовувати у виробництві.

Найбільша їх площа припадала на колишній Народицький район – 22,19 тис. гектарів.

«Співставивши межі земельних ділянок 2-ї зони забруднення, кадастрові номери яких було отримано від Держгеокадастру, зі свіжими супутниковими знімками, ми виявили, що значна частина цих земель вже тривалий час використовуються для орного землеробства. Для прикладу, розглянемо земельні ділянки категорії земель запасу, які розташовані на північ та схід від колишнього містечка Базар (кадастрові номери 1823780400:02:002:0009, 1823786000:04:006:0001, 1823786000:04:004:0001 та інші)», ідеться у матеріалі.

Зазначається, що витяги із земельного кадастру по кожній із цих ділянок показують, що до них застосовується обмеження у використанні «Зона радіоактивно забрудненої території2.

Також всі ці ділянки зазначені в переліку вилучених із використання земель, наданому Держгеокадастром у відповідь на запит.

Проте, супутниковий знімок Google показує, що наразі більшість їх території засіяна сільськогосподарськими культурами. Поруч також обробляються землі приватної та комунальної власності, які не були офіційно включені до 2-ї зони радіоактивного забруднення», ідеться у матеріалі.

При цьому, ДАЗВ, у відповідь на наш запит чітко вказало, що «не видавало жодних спеціальних дозволів на ведення сільськогосподарської діяльності на землях зони безумовного відселення». 

У матеріалі додається, що така сама ситуація і з землями навколо смт. Народичі.

Тільки тут площі залучених у вирощування с/г культур радіаційно забруднених земель значно більші – близько 2,5 тис. га, які обробляються щонайменше із весни 2017 року», ідеться у розслідуванні.  

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що землі у зоні відчуження проінвентаризують.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 червня 2018
У Держпродспоживслужбі спростували інформацію про те, що українці п’ють радіоактивне молоко
У найгірших пробах українського молока вміст радіонуклідів вдвічі менший, ніж допустимі норми в Європейському союзі. Про це на своїй сторінці у...
11 червня 2018
Радіоактивність молока в деяких регіонах України перевищує норму в 5 разів
В деяких регіонах України рівень радіоактивності молока перевищує норму в п'ять разів. Про це йдеться в дослідженні лабораторій в Університеті...
26 квітня 2018
В Чорнобильській зоні планують вирубати 900 га лісу
Лісництво «Північна Пуща», яке відповідає за ліси у Чорнобильській зоні, планує вирубати 900 га лісу – близько 185 тис. кубометрів...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...