Новий законопроект «Про концесію» – дискримінаційний, – НАН
Новий законопроект «Про концесію» – дискримінаційний, – НАН

Новий законопроект №2351-VIII «Про концесію» є дискримінаційним і написаний так, щоб задовольняти апетити великих олігархів. Про це заявила старший науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування, доктор економічних наук Олена Никифорук виданню LB.

Нагадаємо, що морські порти України хочуть передавати у концесію.

Повідомляється, що дискримінаційню, зокрема, є норма законопроекту, що дозволяє надавати пріоритет учасникам концесійних конкурсів, які раніше користувалися держмайном.

За словами експерта – це контрєвропейська урядова ідея, оскільки дискримінує інших учасників, які можуть запропонувати більш вигідні умови державі.

За європейськими нормами – це дискримінація. Для розвитку конкуренції в європейському законодавстві всі директиви орієнтовані на недискримінаційний доступ до будь-якої", – пояснила експерт.

Вона додала, що законопроект «Про концесію» вкотре виписано так, щоб задовольняти апетити великого капіталу, який досі прагне заволодіти стратегічними держпідприємствами, зокрема морськими портами України.

Усе робиться під державний олігархат. Ви ж бачите, що це стосується не тільки портів. Одеський припортовий завод також пропонують продати за ціною магазину. Це логічно в українських умовах, але абсолютно не логічно з точки зору нормальної економіки, з точки зору європейських норм і законодавства, до яких ми прагнемо", – наголосила Никифорук. 

В Інституті економіки та прогнозування НАН України вважають, що такі великі порти, як «Південний», сьогодні і зовсім немає необхідності віддавати в концесію, оскільки підприємство щорічно приносить державі кількасот мільйонів гривень прямих відрахувань.

З економічного погляду, це недоцільно. Але це все ж робиться – в інтересах конкретних олігархів", – вважає Никифорук.

Експерти галузі зазначають – якщо все ж віддавати таке підприємство приватному підприємцеві, то лише на умовах, що порт у приватному управлінні принесе державі більше вигоди, ніж сьогодні. Однак за нинішніх законодавчих правил приватний власник зможе сплачувати до бюджету невеликий концесійний платіж, механізм якого в новому законопроекті виписано нечітко, що дозволить чиновникам трактувати його величину.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 травня 2018
Морські порти України хочуть передавати у концесію
Морські порти України, які заборонені до приватизації, повинні бути передані у довгострокову концесію. Про це сказав міністр інфраструктури України...
28 грудня 2017
Уряд розпочав реформу концесійного законодавства
27 грудня, Кабінет Міністрів України схвалив три законопроекти Мінекономрозвитку щодо реформи концесійного законодавства в Україні. Законопроект...
14 липня 2017
Бізнес-асоціація налаштована не допустити концесії у лісовій галузі
Європейська Бізнес Асоціація(ЄБА) звертається до Президента України, прем’єр-міністра України та голови Верховної Ради України з проханням не...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...