ФАО допоможе Україні адаптувати сільське АПК до кліматичних змін, – Ковальова
ФАО допоможе Україні адаптувати сільське АПК до кліматичних змін, – Ковальова

Міністерство аграрної політики та продовольства України (Мінагрополітики) разом з ФАО підготувало проект стратегії з адаптації українського сільського господарства до зміни клімату, яка базується на переорієнтації сільськогосподарських систем та створенні кліматично оптимізованого сільського господарства. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час 2-го блоку аграрного форуму, в рамках агропромислової виставки «Агро-2018», на тему «Адаптація сільськогосподарського виробництва до змін клімату», повідомляє сайт Мінагрополітики.

Нагадаємо, що через нашестя комах-шкідників Україна може втратити ліси.

Повідомляється, що участь у заході взяли заступник міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко, координатор програм розвитку ФАО в Україні Михайло Малков, представники Мінагрополітики, Гідрометцентру України, НААН України.

Основні заходи з адаптації сільського господарства до змін клімату будуть спрямовані на стимулювання інноваційної діяльності, розвиток біотехнологій та селекції, підвищення ефективності водокористування, ведення кліматично орієнтованого сільського господарства тощо. Окрім того, підвищення продуктивності нашого сільського господарства, його стійкості до зовнішніх чинників є запорукою збереження позиції України як гаранта глобальної продовольчої безпеки", – зазначила Олена Ковальова.

Заступник міністра додала, що відповідний документ, який розроблено з урахуванням напрацьованого світового досвіду, зараз знаходиться на громадському обговоренні.

Під час заходу було проінформовано, що за результатами глобального моделювання, за 30 років лише кліматичний чинник спричинив зниження урожайності пшениці в усьому світі на 5,5%, а кукурудзи – на 3,8%.

Також було наголошено на важливості зрошення, оскільки в Україні в останні роки спостерігається інтенсивне підвищення температури. Так, на сьогодні територія посівних площ, які потребують епізодичних поливів, оцінюється у 90%.

Також повідомляється, що підвищення температури повітря в Україні покращило умови перезимівлі озимих культур, за останні 10 років практично не було значних втрат за рахунок сильних морозів, а також з’явилася змога розширити кількість сільськогосподарських культур для вирощування в Україні, зокрема, на півночі.

У 2016 році уряд схвалив Концепцію реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року (Розпорядження КМУ від 7 грудня 2016 р. № 932-р). Концепція стала першим національним стратегічним документом у сфері адаптації до змін клімату, і який враховує основні положення Паризької угоди.

Також у 2016 році урядом було затверджено План щодо виконання Концепції реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року (Розпорядження КМУ від 6 грудня 2017 р. № 878-р).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 грудня 2019
Як тепла погода вплинула на озимі, – експерт
Аномальні погодні умови вже позначилися на вегетації озимих в Україні. Про це заявили експерти компанії  Agritel. За їхніми даними, відсутність...
16 серпня 2018
ФАО призначив нового координатора програм в Україні
Хушнід Саттаров, фахівець з великим досвідом в управлінні проектами, аналітиці даних та плануванні гуманітарних програм, почав виконувати...
9 липня 2018
Скільки світ споживе зернових у 2018/19 МР – прогноз
Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) прогнозує обсяг світового споживання зернових в 2018/19 маркетинговому році на рівні 2,64...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...