Олексій Павленко передав повноваження міністра аграрної політики Тарасу Кутовому — офіційно
Олексій Павленко передав повноваження міністра аграрної політики Тарасу Кутовому — офіційно

Сьогодні, у Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулась офіційна передача повноважень Олексія Павленко новопризначеному міністру Тарасу Кутовому, на якому був присутній перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів. Олексій Павленко відзвітував про проведену роботу та досягнення, у свою чергу, Тарас Кутовий розповів про першочергові завдання як нового очільника Мінагропроду. Детальніше читайте у коментарях:

Степан Кубів, перший віце-прем'єр-міністр України:

Закони, які виносились міністерством були законами змін і відповідальності. Це дуже важливо. Дякую за визнання агросектору України за кордоном, за добре відношення до прикладної науки, яка напряму пов’язана із виробленням продуктів з додатковою вартістю.

Питання майбутнього – продовжити реформування, зробити агробізнес прозорим, а продукцію якісною і органічною. Потрібно отримати квоти і ліцензування. Задекларовані програми і реформи мають бути продовжені.

 

Тарас Кутовий, міністр аграрної політики та продовольства України:

Радий повідомити, що розпорядженням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, Мінагрополітики буде знаходитись у сфері відання першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубів. Це хороший знак з точки зору комфортності роботи.

Хочу подякувати Олексію Павленко, він зробив досить багато для того, що б міністерство йшло вперед. Хочу сказати, що я прийшов сюди піднімати ефективність Мінагрополітики і досягати поставлених народом цілей.

Якщо зміна кадрів – це елемент підвищення ефективності, то це буде відбуватись. Але я з великою повагою ставлюсь до тих експертів, які зараз знаходяться в міністерстві. Хотілося б, щоб робочий процес не переривався.

Моє входження в Мінагрополітики йде у складний період – у процесі посівної кампанії. Необхідно посилити процес взаємодії з усім ринком, у першу чергу – із малими і середніми фермерами, які якраз зараз чекають відкритого діалогу. Це буде відбуватись як через профільні асоціації так і напряму.

Хочу, щоб ми швидко налагодили питання з Національною аграрною академією наук України (НААН) – це великий блок, на який треба звернути увагу, розглядаючи наукові питання у комплексі. Крім того, бачу за ціль підняти рівень вертикалі, яка сьогодні існує по облдержадміністраціям. У зв’язку з цим ми найближчим часом проведемо підготовлену селекторну нараду і по цьому напрямку також будемо вибудовувати роботу.

Як було раніше, так і зараз – нульова толерантність до корупції. вчора це звучало у Кабміні, повторюю від себе: країна знаходиться у дуже складному стані. Будь-які неетичні речі, не говорячи про законодавчі аспекти, в Мінагрополітики недопустимі. Буду особисто докладати максимально зусиль для того, щоб той, хто не дай Бог буде мати до цього відношення, був максимально покараний публічно. Всіх дуже прошу звернути на це увагу, щоб на перспективу у розрізі міністерства таких питань не виникало взагалі. Ринок прозорий, а люди відчувають все від початку до кінця процесу, що оцінку нашим діям дадуть буквально на треті день роботи. Тому ми повинні спрацювати швидко, ефективно і дати позитивні сигнали для того, щоб люди йшли нам на зустріч.

Що стосується, КМУ, особиста позиція прем’єра – висока увага до галузі. Ті законодавчі ініціативи, які підтримав Гройсман будучи ще на посаді спікера Верховної Ради були ефективні. І зараз у нас є механізми для того, щоб вони були реалізовані.

 

Олексій Павленко, колишній міністр аграрнох політики та продовольства України:

Наша команда Мінагрополітики не байдужа до аграрної галузі, тому що люди, які працювали зі мною – це і патріоти, професіонали і менеджери вищого ґатунку, з усіма необхідними компетенціями для здійснення і продовження тих реформ, які ми розпочали. Ця команда готова працювати надалі, при реформуванні у нас було створено 189 робочих груп спільно з Європейською Комісією, ФАО, ЄБРР, USAID, розроблено багато документів, у тому числі аграрні розписки, Стратегія 2020. Великі процеси, пов’язані з харчовою безпекою – створено нову Держпродспоживслужбу.

Я дуже радий, що є Тарас Вікторович, тому що він особисто піклувався про те, щоб ми не втратили весь потенціал харчової безпеки. Зараз стоїть дуже важливий етап – це завершення всіх реформ згідно статтям Асоціації з ЄС. Окремий напрям – насіннєвий і питання Держсільгоспінспекції, які потрібно буде доводити до кінця. Хочу зазначити, що аграрний комітет Верховної Ради завди займав активну позицію саме за сільське господарство.

Нам вдалось успішно провести дерегуляцію. Це наш спільний продукт з Верховною Радою і комітетом. 56 скасованих ліцензій неможливо було б виконати без їх підтримки і запродавати у життя. Ми пам’ятаємо, що є пакети МВФ і євроасоціації по реформах у АПК, які також будуть діяти, якщо ми продовжимо рухатись у цьому напрямку. Дуже радий, що до міністерського крісла прийшла людина з аграрної галузі, яка дійсно є професіоналом.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 травня 2016
Мінагрополітики «затягує пояса» реформ — Кутовий
Додаткового бюджетного фінансування агросектору в розмірі 10 млрд грн цього року не буде. Про це у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com...
22 квітня 2016
Напрацювання реформ мають продовжуватись — Павленко
"Без перебільшень можу сказати, що нам вдалося закласти міцний фундамент у реформаторських процесах в Україні. Дуже важливо зберегти той темп і...
15 квітня 2016
Гадзало про завдання для нового міністра: Мінагропрод і наука мають іти разом
Про це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com розповів президент НААН Ярослав Гадзало, коментуючи основні завдання для новопризначеного міністра АПК...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...