Заборона використання пальмової олії призведе до підвищення кількості транс-жирів у солодощах – думка
Заборона використання пальмової олії призведе до підвищення кількості транс-жирів у солодощах – думка

Прийняття законопроекту в частині повної заборони використання пальмової олії, може призвести до ще більшого підвищення кількості транс-жирів у солодощах, з огляду на їхню повну переорієнтацію на маргарини, тобто, продукція буде відверто небезпечна. Про це у своєму блозі написала керівник відділу тестування Центру експертиз "Тест" Ніна Кільдій.

Нагадаємо, Рада ухвалила в першому читанні законопроект №3871 Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів.

Експерт зазначає, що найбільшим споживачем пальмової олії є кондитерська галузь, адже печиво, цукерки, торти та тістечка з вафлями містять багато жиру. В цю продукцію вже давно ніхто не додає вершкове масло з огляду на його високу ціну.

Звичайний маргарин у магазині коштує приблизно втричі дешевше від вершкового масла. Щоб хоч якось втримати вартість продукції і остаточно не втратити споживача, виробники кондитерської продукції використовують пальмову олію або маргарин (ці дві категорії жирів є прямими конкурентами)", – говорить Кільдій.

На думку фахівця, кондитерська галузь ніколи не зможе перейти на використання вершкового масла через зубожіння населення, яке й так купує тепер не так багато солодощів.

Є багато критики щодо пальмової олії, але чомусь у всьому світі вона не заборонена, і її однозначна беззаперечна шкода теж не є визнаним фактом, навіть ВООЗ не закликає увесь світ терміново відмовитися від пальмової олії. Водночас у світі визнана шкода транс-жирів для організму, велика кількість яких міститься якраз у маргаринах та кулінарних жирах", – додає Кільдій.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 червня 2018
Заборона пальмової олії призведе до зростання цін на продукти харчування, – Іван Мірошніченко
Повна заборона використання пальмової олії у виробництві призведе до стрибка цін на продукти харчування. Таку думку висловив у своєму блозі на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...