Названо дві умови запуску вільного ринку сільськогосподарської землі
Названо дві умови запуску вільного ринку сільськогосподарської землі

Перш ніж запускати вільний ринок земель в Україні, потрібно забезпечити власникам цих земель виконання двох умов. Про це повідомив народний депутат, член депутатської фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Іван Мірошніченко на V Міжнародній конференції аграрних інвесторів, повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Читати до теми: Сценарії вільного ринку землі — наслідки для власників паїв та потенційних покупців

За оцінками народного депутата, на сьогодні розпайовано 27 млн га с/г земель, тобто 71% перебуває у власності людей.  Водночас державі належить 10 млн га земель сільськогосподарського призначення.

Іван Мірошніченко наголошує, що для запуску ринку землі власник паю, виробник та орендатор потребують двох важливих речей:

Перша – власник паю, виробник та орендатор мають отримати конкурентний доступ до фінансів.

Кожен, хто орендує землю через іпотечне фінансування, зможе викупити землю, заплативши 10-20% і взяти достроковий дешевий кредит.  Все одно люди платять оренду за паї, вартість кредиту буде такою ж, проте в такому разу вони знатимуть що земля буде їхньою», – розповідає депутат.

Друга – альтернатива вибору щодо паю: продати чи побудувати з  його допомогою власний бізнес.

«Власник паю може не лише продати землю, а й побудувати на ній свій бізнес. Для створення сімейних ферм потрібно закласти економічний механізм. Пайовикам повинні дати дешевий довгостроковий кредит і проект, у якому вони будуть конкурентоспроможними», – каже він.

За словами народного депутата, коли б не відкрили земельний ринок, цьому повинно передувати прийняття низки законопроектів, які виконають ці дві умови.

Підтримка в доступі до фінансів та створенні сімейного фермерського бізнесу повинні голосуватися в один день одним пакетом, але мають бути розведені в часі. В українського власника повинен бути пріоритет перед іноземними інвесторами, щоб була ліквідність, конкурентоспроможність та подорожчання фермерських земель», – запевняє Мірошніченко.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 травня 2018
Передача земель ОТГ – фікція, уряд лише «закріпачує громади» – опитування
Розкрекламована урядом передача земель об’єднаним громадам на практиці є незавершеною і містить ряд проколів. Про це йдеться в матеріалі...
22 травня 2018
Рада прийняла у першому читанні законопроект про консолідацію земель – офіційно
Сьогодні Верховна Рада України проголосувала в першому читанні законопроект №6049-Д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...