Передача земель ОТГ – фікція, уряд лише «закріпачує громади» – опитування
Передача земель ОТГ – фікція, уряд лише «закріпачує громади» – опитування

Розкрекламована урядом передача земель об’єднаним громадам на практиці є незавершеною і містить ряд проколів. Про це йдеться в матеріалі «Кому «халявної» землі від КМУ, або Чи стали громади реальними власниками обіцяних Гройсманомсільгоспземель?» на AgroPolit.com.

Нагадаємо, що 1 лютого почалась передача земель об’єднаним громадам урядом. За оцінками Мінагрополітики, таких земель уже передали близько 20 тис. га. Загалом, 665 уже створених ОТГ отримають у власність близько 760 тис. га землі.

Видання проаналізувало чинний порядок і виділило 4 ключові моменти, які на сьогодні залишаються без чіткої відповіді, а відтак стримують реальну передачу с/г земель ОТГ. Йдеться про:

-          Які права отримують ОТГ на таку землю?

-          Чи дійсно земля потрапляє у комунальну власність ОТГ?

-          Чи змінюються юридичні межі громади після передачі земель та на підставі чого?

-          Які можуть бути наслідки того, що це постанова, а не закон?

Без змін/встановлення меж ОТГ виникатимуть проблеми зі встановленням прав конкретної ОТГ на конкретні ділянки. Розпорядженням уряду не вирішено питання визначення і внесення до земельного кадастру відомостей про межі ОТГ та інших громад. Це несе ризики судових спорів та конфліктів", – поясню єадвокат, консультант ГО «Бізнес Варта» Андрій Наход.

Він нагадав, що межі ОТГ закріплюються/встановлюються відповідно до законодавства із застосуванням норм Земельного кодексу, закону про землеустрій.

Рішення про встановлення та зміну меж районів і міст ухвалюється ВРУ за поданням Кабміну. Якщо ОТГ створена із громад, котрі входять до суміжних районів, вважаю, без ВРУ не обійтися. Рішення про встановлення і зміну меж сіл, селищ, які входять до складу відповідного району, ухвалюються районною радою за поданням відповідних сільських, селищних рад", – наголошує він. Тож, на його думку, мало лише передати у комунальну власність, слід добити питання визначення меж ОТГ.

Всі опитані експерти одноголосні – оцінювати земельну децентралізацію зарано, бо немає чого.Народний депутат («Самопоміч»), член аграрного комітету Іван Мірошніченко так оцінює історію з передачею с/г земель ОТГ.

Історія про передачу земель ОТГ – це все псевдогра. Протягом 4 років було багато законопроектів, дискусій та публічного бажання «всіх і вся» зробити це, але цього на практиці так і не сталося. Тобто, по-перше, людей дурять. По-друге, варіантів законопроектів було вже чимало: перший зареєстрували під номером №4445 (я також був його співавтором), далі були інші – №7118 урядовий, президентський – №7363, ще один комплексний від депутатів – №4355. По-третє, передавати землі треба було законом, а не розпорядженням КМУ. Про що свідчить передача таких земель громадам цією постановою КМУ? Про те, що знову відбувається нікому не потрібнезмагання всередині влади. Це ніщо інше, як ручний режим передачі земель, інакше кажучи, ОТГ у такому разі залежні від КМУ", – пояснює він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 квітня 2019
Експерт розповів, коли буде наступний етап передачі земель громадам
Процес передачі державних сільськогосподарських земель за межами населених пунктів став головною подією 2018 року в напрямку земельної...
24 вересня 2018
На добровільне створення ОТГ можуть дати ще рік, — Кабмін
Україні необхідно визначатись із терміном добровільного об’єднання громад: для цього слід провести консультації з усіма громадами, профільними...
4 серпня 2018
На розбудову громад уряд направить понад 30 млрд грн
На розбудову громад уряд у 2018 році спрямує за різними напрямками й програмами  понад 30 млрд грн. Про це повідомляє zik.ua. Нагадаємо, що в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...