Як вплине нова нормативна грошова оцінка землі на вартість  1 га чорноземів та наповнення бюджету
Як вплине нова нормативна грошова оцінка землі на вартість 1 га чорноземів та наповнення бюджету

Нормативна грошова оцінка земель до ринку сільськогосподарських земель має доволі опосередкований стосунок, тому що її показники використовуються виключно для фіскальних цілей – встановлення земельного податку, визначення орендної плати за державні та комунальні землі, справляння єдиного податку 4-ї групи тощо. Про це в інтерв’ю АgroРolit.com сказав доктор економічних наук, заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Нагадаємо, що уряд передбачив у бюджеті на цей рік близько 300 млн грн на проведення нормативної грошової оцінки. Фахівці вважають, що це завелика сума грошей на визначення НГО, яку практично неможливо обґрунтувати і яку, понад те, буде використано за надто хитрою схемою.

Він сказав, що жодних угод із землею за нормативною грошовою оцінкою не проводитиметься, а сама вона не має жодного стосунку до реальної ринкової вартості землі.

Для визначення вартості земельних ділянок і проведення транзакцій із ними використовується експертна грошова оцінка, яка визначається спеціально підготовленими фахівцями-оцінювачами", – зазначив експерт.

Ситуацію, коли громадяни протягом місяця не затвердять нормативну грошову оцінку земель, і згідно із законодавством, вона все одно набере чинності, А. Мартин не вважає чимось страшним.

Це так званий принцип мовчазної згоди, який сам по собі не є чимось страшним. Проте на практиці є одна цікава проблема: Держгеокадастр дерибанить державні сільськогосподарські землі в оренду, але нормативну грошову оцінку для цього мають затверджувати районні ради. Їм ці оборудки із землею не завжди подобаються, тому райради завжди мали певний важіль впливу – не затверджуючи оцінку, по суті, вони заважали Держгеокадастру укладати договори оренди. Зараз, щоправда, вони й без нормативної оцінки дуже часто укладають договори", – зазначив А. Мартин.

Також він зауважив, що нормативна грошова оцінка земель проводиться за досить жорсткими методиками – вони не передбачають багато варіантів розрахунку.

Загалом, якихось законних підстав відмовляти у затвердженні оцінки, якщо вона зроблена за методикою, пройшла експертизу, ради не мають, проте нерідко вони зловживають своїм правом затверджувати оцінку, блокуючи набуття прав на землю. Це пов’язано і з тим, що у складі рад завжди достатньо місцевих підприємців. Якщо після затвердження нової оцінки, приміром, доведеться платити більше податків, ради можуть затягнути прийняття рішення. Я не бачу нічого страшного у мовчазній згоді, але свободи у громад у прийнятті рішень, звісно, буде менше", – наголосив експерт.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 грудня 2021
Мінагрополітики та Фонд держмайна узгодили зміну алгоритму автоматичної оцінки сільськогосподарської землі
Фондом держмайна та Мінагрополітики узгодили позицію щодо зміни алгоритму, який використовується методом автоматичної оцінки землі. Про це заявив...
10 листопада 2020
Кабмін пропонує затвердити нову методику оцінки землі
Кабінет міністрів пропонує затвердити нову уніфіковану методику нормативної грошової оцінки (НГО) земельних ділянок. Відповідний проект постанови...
26 червня 2020
Законотворці пропонують змінити модель обчислення НГО землі
Законодавці пропонують змінити модель підрахунку НГО. Павло Халімон, Мар'ян Заблоцький і група авторів розробили законопроєкт №3679 «Про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...