Названо регіони, в яких аграрії найбільше страждають від рейдерських захоплень
Названо регіони, в яких аграрії найбільше страждають від рейдерських захоплень

Найбільше від засилля рейдерства страждають аграрії Вінницької, Дніпропетровської та Київської областей. Про це в інтерв’ю Аgravery.com. сказав директор охоронної компанії «Гайдамаки» Сергій Баличев, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що на Київщині у селян намагаються відібрати 70 земельних ділянок.

За його словами, саме в перелічених областях за останні роки було зафіксоване зростання незаконних захоплень врожаїв, техніки та земель сільгоспвиробників.

Лідерами зі спроб рейдерських захоплень за останні півроку є Вінницька, Дніпропетровська, Київська, Одеська області. Тому це будуть перші області, де проведуть засідання антирейдерських штабів у поточному році", — зазначив він.

За його словами, найбільш поширені схеми рейдерских захоплень можна розділити на три основні типи. Перший — це силове захоплення земельних ділянок та збір чужого врожаю, або ж здійснення власного посіву на чужих ділянках.

Другий — захоплення врожаю через державних виконавців, коли на підставі підроблених документів з підприємства намагаються стягнути заборгованість через суд. І поки триває розгляд справи в суді, на урожай чи сільгосптехніку накладається арешт, вони передаються на зберігання рейдерам, які успішно їх реалізують на ринку.

Третя «схема» є найважчою.

Йдеться про заволодіння податковим кредитом, або ж, простіше кажучи, правом на відшкодування ПДВ, адже в аграрному бізнесі сума податкового кредиту може коливатися в межах кількох сотень тисяч доларів. За допомогою підроблених договорів купівлі-продажу корпоративних прав рейдери змінюють власника підприємства, міняють електронні ключі для подання звітності та адміністрування ПДВ і вже за декілька годин переводять кошти на інші рахунки", — зазначив С. Баличев.

Він зазначив, що в Україні спостерігається негативна динаміка рейдерських захоплень.

Лише за минулий рік кількість рейдерських захоплень сільськогосподарських господарств зросла майже утричі, і це офіційні дані. Кожного дня в Україні фіксували близько 20 скарг на рейдерські посягання, але невідомо, скільки ще випадків залишаються необлікованими. Сьогодні практично за лічені хвилини аграрій може залишитися без власного врожаю або ж техніки, і держава абсолютно не в змозі його захистити", — повідомив директор охоронної компанії «Гайдамаки».

За його словами, щоб уберегти себе від можливих рейдерських захоплень, аграріям необхідно упорядкувати документообіг на підприємстві, заручитися підтримкою професійних юристів, організувати на господарстві надійну систему безпеки з використанням відеонагляду.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 травня 2018
Мін’юст за рік планує позбутися рейдерства
Протягом 2018 року Мінстерство юстиції хоче викорінити в Україні аграрне рейдерство.  Про це в інтерв’ю АgroРolit.com розповіла заступник...
8 травня 2018
Мін'юст готує запуск протоколу обміну даними з Єдиним державним судовим реєстром, аби зупинити рейдерів
Міністерство юстиції України надало доступ реєстраторам і нотаріусам до демографічного реєстру та реєстру довіреностей, щоб вони могли перевіряти...
7 травня 2018
В зоні рейдерського ризику — 10-15% всіх договорів оренди землі
Потенційно під прицілом рейдерів перебувають 10-15% договорів оренди на сільськогосподарську землю. Таку статистику озвучила заступник міністра...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...