Якщо відмінити мораторій на землю, то ціни на неї зростуть до $3-4 тис. за га
Якщо відмінити мораторій на землю, то ціни на неї зростуть до $3-4 тис. за га

Якщо відмінити мораторій на землю, то ціни на неї зростуть до $3-4 тис. за га. Про це заявив представник Світового банку Денис Назаров, пише vlasno.info.

Нагадаємо, що «Батьківщина» та аграрні асоціації пропонують продовжити земельний мораторій на 5 років.

За його словами, в Україні, в середньому, людина отримує 50 доларів за пай, і це приблизно 5 тисяч гривень на рік, натомість у Польщі – 200 доларів.

Це означає, що людина недоотримує 500, 600, 700 доларів на рік – близько 15 тисяч гривень, а це половина пенсії на рік, – сказав експерт.

Також він повідомив, що сьогодні один гектар землі на тіньовому ринку в Україні складає близько тисячі доларів. 

Після відміни мораторію, упродовж 3-5 років ціна повинна піднятися, за нашими підрахунками, до $4-5 тис. за га. Землі від Полтави й далі – трошки західніше Вінницької області – є найбільш продуктивними. І їхня ціна повинна бути вищою, аніж на півдні, приблизно до $6 тис. за га", – сказав він.

 За словами експерта, поява ринку землі збільшить рівень підприємництва на селі.

 Проблема розвитку фермерства у тому, що людина не може взяти кредит для вкладення грошей в садівництво або тваринництво. Через мораторій банк не зможе надати кредит під заставу землі. А відкриття ринку землі надасть поштовх до розвитку підприємництва на селі", – запевнив він.

І додав, що  оренда, продаж або кредит під заставу землі надасть можливість розвивати в сільській місцевості й інший бізнес, окрім аграрного. 

Також на думку представника Світового банку, продовження мораторію лише поглибить давню проблему, що існує в сучасній сільській місцевості України.

 Люди, які до мораторію приватизували землю, вже в основному наблизилися до пенсійного віку та здають землю в оренду. Більш того, за 17 років таких власників померло близько 1 мільйона людей. І ця земля або переходить до держави, або до родичів, яким ця земля не надто цікава. Їм дешевше здати її в оренду, або продати за заниженою ціною великому агробізнесу, ніж мати з неї якийсь зиск. За часи дії мораторію в Україні зникло понад 200 сіл", – сказав Денис Назаров.

На його думку, «мінуси» відміни мораторію відчують лише великі агробарони та корупціонери.

Зиск із мораторію мають також корупціонери. Вони наживаються, як на приватизації, так і на наданні оренди. Мораторій збагачує або агробаронів, або корупціонерів. За оцінками експертів Світового банку, відміна мораторію зможе вивести багато грошей з тіні та надасть зростання економіки України від 0,5 до 1,5 % росту ВВП щороку. Зараз уряд розробляє два законопроекти для реформи села. Все залежить від рішення Верховної Ради. Проте не всі нардепи зацікавлені в зміні правил гри. Адже деякі представляють тих, хто збагачується завдяки мораторію на продаж землі", – наголосив він.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 жовтня 2018
Земельний мораторій – 4 «за» і «проти»
Питання мораторію є найбільш актуальним і водночас заполітизованим. Неодноразово до мене, як голови спілки «Центр розвитку земельних...
8 червня 2018
Україна може зробити «світову бомбу» в економіці
Потрібно витрачати гроші не на дурниці, а на створення фонду допомоги сільському господарству України. Про це розповів екс-міністр аграрної політики...
8 червня 2018
Казіс Старкявічус: Після відкриття ринку земля коштуватиме €5-10 тисяч
Чи приживеться литовський досвід в Україні та які підводні камені потрібно врахувати сьогодні, пишучи чернетку земельної реформи? Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...