«8 фермерів» зареєстрували право власності на майже 500 тис. га землі
«8 фермерів» зареєстрували право власності на майже 500 тис. га землі

8 українських «фермерів» зареєстрували право власності на майже півмільйона гектарів землі, кожному не менше як по 62 тис. га. Про це йдеться у блозі AgroPolit.com «Як «8 фермерів» поділили всю державну землю…»  і поданій до нього інфографіці. 

Нагадаємо, раніше експерти повідомляли, що 1 га землі в Україні повинен коштувати $400-600.

Згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно Мін'юсту, 3 власники взяли в довготермінову оренду 637 тис. га земель держвласності, тобто по 200 тис. га з гаком.

Решта землі (майже три мільйона га) перебуває в користуванні та власності майже 45 тис. фермерів. Невже цей державний мільярд коштів платників податків піде «за призначенням»? Не вірю, але буду контролювати", – зазначає у блозі радник міністра МВС та першого віце-прем’єра (з аграрних питань) Степана Кубіва Михайло Апостол.

У даних Мін'юсту, на які посилається Апостол, також вказана розбивка по кількості земельних ділянок, які перебувають у власності тих, чи інших фермерських господарств і вид розпорядження цієї землі.

Згідно із статистикою, у власності перебуває 1,7 млн га, в оренді – 1,1 млн га, під правом постійного користування – 520 тис. га, під емфітевзисом – 280 тис. га. Детальніше структуру розбиття земель за гектарами, за власниками – дивіться в інфографіці блогу.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 березня 2021
Експерт розповіла, як оформити право власності на земельний пай
Власникам сертифікатів на право земельного паю потрібно встигнути оформити право власності на земельну ділянку до 2025 року, оскільки після 1 січня...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...