Названо умови, за яких в Україні з’являться якісні дороги, – експерт
Названо умови, за яких в Україні з’являться якісні дороги, – експерт

Лише за умови насуворішого контролю за діяльністю керівників автодорожніх компаній, яка унеможливить корупцію та «відкати», можна очікувати, що в Україні побудують якісні дороги. Про це, із посиланням на екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренка, повідомляє УНН.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний, що за 3-5 років в Україні будуть відновлені дороги.

За словами О. Кучеренка, в Україні будь-яка сума, виділена на дороги, буде «розчинятися в кишенях керівників компаній, які працюють в автодорожній галузі».

Він пояснив, що злодійство і «відкати» на дорогах за рахунок порушення технологій, термінів, як і раніше, процвітає. І це є величезною проблемою.

У кошторисах на капітальні ремонти доріг виділяються нормальні суми, кошторис завищується, в результаті недосипають щебінку або засипають не ту, чи не той цемент, використовують не ту технологію, не ту техніку, для того, щоб «відкотити» 50%. У результаті цей ремонт, який повинен прослужити 5-7 років, через рік-два сповзає. Якщо навіть у Києві дороги в жахливому стані, то що говорити про всю Україну. Наприклад, на таких напрямках, як Кропивницький–Миколаїв або Кривий Ріг–Миколаїв доріг немає взагалі", – зазначив Кучеренко.

Водночас він додав, що, на думку фахівців, в Україні потрібно будувати нові дороги. Однак це колосально дорого. Таким чином виходить, що дороги не будуються, за капремонтів половина коштів освоюється в «кишені», а ремонти служать не той період часу, який повинні.

До того ж, відповідальності немає жодної. Керівників Дорожньо-експлуатаційних управлінь та інших підприємств, що займаються дорогами, не карають. А значить, що у цих відкатах, в освоєнні цих мільярдів задіяні серйозні люди. Крім того, це вічний бізнес для шиномонтажу", – підкреслив екс-міністр ЖКГ.

За його словами, керівник Укравтодору Славомір Новак у цих умовах не в змозі проконтролювати якість ремонтів.

Також експерт звернув увагу на те, що Україна втрачає величезні кошти через відсутність нормальних доріг, оскільки інші країни не можуть використовувати нашу інфраструктуру для транзиту і доставки товарів.

Раніше повідомлялося, що цього року загальний дорожній бюджет перевищує 47 млрд грн — без урахування коштів від митного експерименту. Субвенція місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах становить 11,5 млрд грн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 квітня 2018
Сільська медицина та дороги – пріоритетні напрямки роботи Кабміну у 2018 році, – Президент
Сучасна медицина в кожному селі, відремонтовані дороги, школи з високим рівнем освіти - такі завдання на рік поставив перед урядом Президент України...
26 березня 2018
Гройсман пообіцяв відновити дороги за 3-5 років
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний, що за 3-5 років в Україні будуть відновлені дороги. Про це інформує урядовий веб-портал,...
2 липня 2016
Молочники просять послабити ваговий контроль на дорогах — прес-служба
Представники молочної та молокопереробної галузі на зустрічі членів Американської торгово-промислової палати з представниками Міністерства...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...