Фермери не сподіваються, що кошти з виділеного урядом мільярду гривень на їхню підтримку дійдуть до широкого загалу
Фермери не сподіваються, що кошти з виділеного урядом мільярду гривень на їхню підтримку дійдуть до широкого загалу

Фермери не сподіваються, що кошти з виділеного урядом мільярду гривень на їхню підтримку дійдуть до широкого загалу. Про це йдеться в матеріалі AgroPolit. com «Фермерський післясмак від мільярда – гроші є, але вони нам не дістануться».

Видання опитало фермерів всієї України і попросило їх оцінити запропоновану урядом схему розподілу фермерського мільярду за різними програмами. Зокрема цікавилися питанням компенсації банківської кредитної ставки, підтримки кооперативів, розподілу бюджетних коштів через спеціальні комісії, а також загальними плюсами та мінусами цієї держпідтримки.

Переважна більшість опитаних не в захваті від запропонованих форм. І ось чому:

Умови, створені Кабінетом Міністрів України, не дадуть отримати кошти фермерам з виділеного мільярду. Кошти отримають лише великі господарства та агрохолдинги. Для того щоб отримати допомогу на кооператив, потрібно зібрати 20 осіб, що матимуть по 100 га землі, а це практично неможливо, — розповідає Володимир Варбанець, голова громадської спілки АФЗУ Одеської області.

Банки беруть під заставу техніку, не старішу 3-х років, заставляти ж нерухомість наважиться не кожен.

Тому, через відсутність ліквідної застави фермерам не вдасться отримати кредит за програмою здешевлення відсоткової ставки, — прокоментував Микола Собуцький, голова громадської спілки АФЗУ Волинської області.

І додає:

Через банки ускладнюється процедура отримання коштів, набагато простіше було через Український державний фонд підтримки фермерських господарств. Дрібним фермерам та сімейним господарствам нереально отримати компенсацію. У дрібних фермерів немає ліквідної застави, техніка вся стара, а заставляти житло не кожен хоче.

Конкуренцію становлять псевдокооперативи, адже вони також претендують на гроші, виділені державою.

Кооперації добре працюють у світі. А у нас в Україні молочний бізнес монополізований. Не зрозуміло, як з цим боротися, щоб створювали не фейкові кооперативи, як роблять деякі молокозаводи, а дійсно ті, що відповідатимуть стандартам. За ними майбутнє. Люди повинні отримувати реальну ціну за молоко, а не дивитися, як в одну бочку зливають молоко різної якості, а ціну платять однакову, — пояснює Василь Малкович, член Ради АФЗУ.

Для того, щоб тваринницька ферма окупилася 3-х років замало, потрібно як мінімум 10 років, зазначає Олександр Шегеда, голова громадської спілки АФЗУ Житомирської області.

Наші ж програми передбачають лише до 3-х років. Але як за три роки можна окупити будівництво тваринницьких ферм, якщо мінімально, для сімейного бізнесу, на 100 голів корів вартість господарства становитиме 10-12 млн грн? Для цього потрібно хоча б 10-15 років. Та цього не дозволяють, — підкреслив він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 квітня 2018
Дрібним фермерам та сімейним господарствам нереально отримати компенсацію – заява
Для фермерів процедура отримання коштів була куди простішою через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, аніж через державні...
13 квітня 2018
Уряд закликали освоювати польський досвід підтримки фермерів, – АФЗУ
Держава повинна перейняти досвід сусідів та спростити складну систему отримання коштів для тих, хто дійсно хоче працювати. Про це розповів член Ради...
30 березня 2018
Термін подання документів для отримання дотації на корів подовжено до 1 травня, — Мінагрополітики
Уряд прийняв рішення подовжити термін подання документів для отримання дотації у розмірі 1500 грн на одну корову в рік  до 1 травня. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...