Володимир Гройсман і Петро Порошенко зараз вирішують долю Кабміну та коаліції – джерело
Володимир Гройсман і Петро Порошенко зараз вирішують долю Кабміну та коаліції – джерело

Зараз у Вінниці відбувається фіналізація базових домовленостей між Президентом та прем’єром про кадрові перестановки в уряді та коаліції, заплановані на наступний післявеликодній сесійний тиждень. Про це AgroPolit.com повідомили власні джерела в АП, уряді та парламенті. Сьогодні у Вінниці відбулася розширена урядова нарада з питань децентралізації та регіонального розвитку під керівництвом глави  уряду Володимира Гройсмана та Президента Петра Порошенка. Участь у заході беруть члени Кабміну та голови ОДА, представники урядів та посли іноземних держав - партнерів України.

Нагадаємо, що на середину квітня заплановано голосування за річний звіт уряду в Раді. Як  уже писав сьогодні AgroPolit.com, серед кадрових призначень буде і заміна аграрного міністра – Тараса Кутового, на місце якого розглядають три кандидатури: Алекса Ліссітсу,  Андрія Дикуна та Максима Мартинюка.

За даними джерел AgroPolit.com, є два основні варіанти подій довкола коаліції і третій запасний (на крайній випадок).

Перший - посилення її більшістю під Президента. Володимир Гройсман у такому разі  виступатиме у підтримку гаранта на виборах. «Президентські позиції» в уряді та коаліції будуть посилювати за рахунок фігури чинного першого заступника глави Адміністрації Президента  Віталія Ковальчука, який номінально обійме посаду першого  віце-прем’єра в уряді. Для цього в Кабміні планують «розчленувати» посаду, яку зараз обіймає  Степан Кубів - перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України. Тож  у МЕРТу буде свій очільник. А от «першого після Гройсмана» доведеться шукати… схоже, що недовго. Саме Ковальчук налаштовуватиме на потрібний лад роботу КМУ,  а паралельно - налагоджуватиме більшість у Раді під гаранта.

Другий варіант – звіт уряду Гройсмана в Раді таки провалять (голоси назбирають – справа честі багатьох політсил проголосувати за «провальну економічну політику уряду», щоб показати виборцям, що саме їм болить за Україну і кожного  українця), буде недовіра, далі – формування нового уряду. Але в такому разі Володимир Борисович піде із "сольною програмою" на президентські вибори, а це заважатиме. За даними AgroPolit.com, він уже зустрічався з депутатами-бізнесменами з різних фракцій, щоби заручитися  їхньою підтримкою на такий випадок. За нашими даними, перемовини пройшли успішно. На заміну Гройсману є два кандидати - Юрій Луценко та Олександр Турчинов. Саме їхні кандидатури - на порядку денному в такому варіанті. 
 
І третій варіант,  який і тримає  всіх  потенційних політгравців на гачку вибору між першими двома сценаріями, – дострокові парламентські перевибори. Ми ж пам’ятаємо, що гарант останнім часом не висловлювався про те, є чи нема коаліції, життєздатна вона чи ні.

Наталія Білоусова, головний редактор AgroPolit.com
 
 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...