Гройсман та Порошенко розглядають три кандидатури на посаду нового аграрного міністра
Гройсман та Порошенко розглядають три кандидатури на посаду нового аграрного міністра

Наступного сесійного тижня на розгляд парламенту можуть винести низку кадрових призначень в уряді, зокрема, й заміну аграрного міністра. Про це AgroPolit.com повідомило кілька джерел в парламенті з різних політсил та АП.

Нагадаємо, що чинний міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий написав заяву про відставку ще 23 травня 2017 року. Однак Рада через брак голосів і хитку конструкцію коаліції так і не спромоглася розглянути дану заяву. Тож в. о. міністра є перший його зам – Максим Мартинюк.

За даними джерел AgroPolit.com, наразі є три претенденти на це крісло.

Серед претендентів – президент асоціації УКАБ, генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса, голова ВАР Андрій Дикун і перший зам аграрного міністра Максим Мартинюк. Найбільше шансів поки що у Ліссітси – 90%, його лобіюють аграрні групи. Хоча Дикун теж дуже хоче», – пояснює джерело, наближене до АП та КМУ.

Перші два претенденти, пояснює співрозмовник, однаково наближені до ринку і лобіюються аграрними бізнес-групами. Щодо Мартинюка, пояснюють джерела видання, то його призначення хотів би Володимир Гройсман, людиною якого називають першого зама, але посилення прем’єра у аграрній вертикалі напередодні земельної реформи не дуже хотілося б гарантові.

За даними джерела видання в БПП, кадрові розтасовки можуть відбутися в середині квітня – тоді,  до попередньо заплановано звіту уряду (останній мав його подати ще в лютому 2018 року), або окремо – через подання кандидатур прем’єра. «Все залежить від того, будуть чи ні «хитати» коаліційний човен у післявеликодній тиждень. Наразі між прем’єром та Президентом дуже напружені відносини щодо кількох питань, зокрема, кадри в «Укрзалізниці», «Новій пошті» тощо», – розповідає джерело.

Зараз у владі спостерігаються процеси протистояння на рівні правоохоронних органів. На політичному рівні – відчувається, що є боротьба між різними гілками влади… Я не вірю у відставку уряду Гройсмана. Я вважаю, що він працюватиме до президентських виборів», – розставляє політичні штрихи у грі між АП та урядом парламентський аксакал, нардеп&заступник голови депутатської фракції Опозиційний блок Сергій Льовочкін.

Інший співрозмовник AgroPolit.com каже, що на останньому засіданні уряду прем’єр дуже несхвально відгукувався про того, хто контролює правоохоронні органи, які фактично саботують виконання закону  «Маски-щоу стоп!» (протидія рейдерству), а також заважають роботі антирейдерської комісії при КМУ.

Натяк усі присутні на засіданні зрозуміли, хоч прізвище і не називали. Така заява свідчить про доволі високий рівень напруги між ними», – деталізує одне з джерел.

Найближчою точкою заслуховування звіту може стати тиждень з 16 по 20 квітня, бо потім у депутатів три тижні «канікул» у регіонах. Бути чи ні звіту - думки розходяться. З одного боку, звіт має бути: вже нікуди тягнути. З іншого, голосів на «відхід Гройсмана» немає. «На останньому засіданні фракції «Народного фронту» Арсеній Яценюк дав чіткий сигнал – «Володю не здавати!». Хоча таке рішення і викликало спротив серед частини його однопартійців», – розповідає джерело в НФ. Про те, що сценарій із підтримкою тилу Гройсмана народнофронтійцями достовірно свідчить вчорашня публічна заява «важковаговка-фронтовика» Арсена Авакова – він однозначно заявив – не бачу Порошенка єдиним кандидатом від коаліції.

Навіть за умови традиційних парламентських груп «підголосуїв» та підтримки Опоблоку (в чому запевнив AgroPolit.com Льовчкін) звалити Гройсмана не вдасться – голосів замало.

За словами джерела, обізнаного з політпланами АП, варто очікувати наступного сценарію:

Немає голосів. Гройсмана просто полякають. Я думаю, що питання про недовіру навіть не виноситимуть у Раду. А якщо ж таки внесуть і він переграє АП з голосами, то отримає річнй імунітет на роботу, а кому це потрібно? Нікому», – пояснює джерело. Тому, на думку співрозмовника, це найвірогідніший сценарій кадрових ротацій.

Наталія Білоусова, головний редактор AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 квітня 2018
Агросектор просить призначити аграрного міністра, бо геть біда
Голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар наполягає на необхідності негайного призначення міністра АПК. Про це вона заявила на засіданні...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...