Імпорт товарів з Росії до України зріс на 40%, а експорт — на 10%
Імпорт товарів з Росії до України зріс на 40%, а експорт — на 10%

За останній рік показники товарообігу з РФ зросли. Про це повідомляють аналітики YouControl, системи з перевірки контрагентів. 

Нагадаємо, найбільші інвестори України — Кіпр та Росія.

Порівнюючи 2016 та 2017 рік, значно зріс імпорт ‒ на 40% (з 5,1 до 7,2 млрд доларів). Найбільшу частку в ньому займають, прогнозовано, нафта, добрива та чорні метали. Минулого року ми отримали на 161% більше залізничних локомотивів та на 191% більше свинцю з Росії.

Торгове пожвавлення відбулося серед мінералів. Якщо у 2014 році Україна фактично здобула незалежність від поставок газу з Росії та у 2015 році імпорт мінеральних продуктів впав удвічі, то у 2017відбулось знову зростання їхнього грошового об’єму на 42,9%.

Зростання негативного торговельного сальдо 2017 року спостерігається і серед хімічної продукції, полімерних матеріалів, дорогоцінних металів та каміння, деревини та виробів з неї, будматеріалів, продукції рослинництва. Відтак Україна стала більш залежною від поставок цих товарів із Росії.  

Експорт товарів з України до Росії у 2017 році порівняно з 2016 роком зріс на 10% (з 3,5 до 3,9 млрд доларів). Минулого року Україна найбільше продавала північному сусіду мінеральної та хімічної продукції, машин та обладнання. Також з України відправилось на 163% більше жирів рослинного та тваринного походження.

Позитивне торговельне сальдо і незначне нарощення експорту з України до Росії спостерігається у металургійній сфері, харчовій промисловості, експорті жирів та олій, взуття та головних уборів, машин та обладнання, текстилю, зазначається у повідомленні.

Обсяг продажів приладів та апаратів, меблів, іграшок та інших промтоварів залишається майже незмінним впродовж двох останніх років.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...