В Україні посівна компанія затрималася майже на місяць
В Україні посівна компанія затрималася майже на місяць

У зв'язку з погодними умовами посівна кампанія в Україні розпочалася із затримкою майже на місяць. Про це на прес-конференції «Аграрна весна: поточні виклики та перспективи галузі» повідомив в. о. міністра агрополітики Максим Мартинюк.

Нагадаємо, Україна розпочала сівбу ярих культур.

У 2017 році в середині березня посівна компанія вже тривала в 17 областях, у 2016 році сіяти почали ще раніше – 23 лютого, в 2015 році – 2 березня.

Початок весняно-польових робіт майже на місяць пізніше, ніж зазвичай, створює певні складнощі для агровиробників. Їм доведеться виконати щорічний обсяг роботи за менший період часу. В цілому агротехнічні терміни дозволяють виконати весь комплекс весняно-польових робіт, у більш-менш оптимальному режимі. На цій підставі ми ніяк не зменшуємо прогноз щодо врожаю", – сказав Мартинюк, зазначивши, що врожай очікується на рівні минулого року (було зібрано 61,3 млн т зернових і зернобобових культур).

Також, за словами в. о. міністра агрополітики, не відбудеться істотних змін у структурі посівних площ. Незначно, на 5-10%, можуть скоротитися площі посівів сої.

Причинами затримки посівної компанії стало те, що в багатьох областях, окрім півдня України, грунт прогрівся недостатньо, а на полях лежав сніг. На Лівобережжі довгий час зберігалася крижана кірка на полях.

Начальник відділу агрометеорології українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко уточнила, що аномальні погодні умови, які затримали посівну, є наслідком глобального потепління і найближчим часом такі явища будуть щорічно повторюватися.

У цілому за холодний період з 1 листопада по 1 квітня норма опадів була перевищена в середньому на 40% – за норми 200 мм випало в середньому 275 мм. «Те, що поля в достатній мірі зволожені, дуже добре для періоду вегетації культур», – зазначила Адаменко.

За даними Мінагропроду, станом на 2 квітня в Україні вже посіяно 4,9 тис. га в Херсонській і Миколаївській областях. У цілому під урожай ярих зернових і зернобобових культур планується засіяти 7,365 млн га. При цьому стан озимих культур оцінюється як дуже добрий – з посіяних на 7,3 млн га сходи отримано на 99,7% площ. У доброму та задовільному стані озимі на 6,4 млн га (88%), в слабкому і прорідженому – на 841 тис. га (12%).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 березня 2019
Посівна кампанія проводиться у 18 областях, – Мінагрополітики
Станом на 19 березня сівба ранніх ярих зернових та зернобобових вже проводиться у 18 областях, посіяно 580 тис. га або 25% до прогнозу. Про це заявив...
1 жовтня 2018
Озвучено вартість посівної-2019 для аграріїв – дослідження
Витрати на посівну 2018/19, з розрахунку на 1 га, зросли на 11%, у порівнянні з попереднім роком. Про це повідомив директор Національного наукового...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...