«Укроліяпром» – проти повернення виробникам сої та ріпаку експортного ПДВ
«Укроліяпром» – проти повернення виробникам сої та ріпаку експортного ПДВ

Асоціація «Укроліяпром» вважає недоцільним прийняття законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування ПДВ з вивезення за межі митної території України олійних культур» (№7403-2 від 29.12.17 р). Про це повідомляється в прес-релізі Асоціації, пише Latifundist.com.

В «Укроліяпром» відзначають, що законопроектом передбачається виключити пункт 63 підрозділу «Перехідні положення ПКУ», тобто, скасувати зміни, які були встановлені ЗУ № 2245-УІІІ від 7.12.2017 і передбачають створення умов для максимальної переробки насіння ріпаку та сої в Україні шляхом збільшення завантаження наявних і перспективних потужностей з їхньої переробки, що дозволить нарощувати виробництво й експорт продуктів переробки сільськогосподарської сировини.

Посилання на те, що невідшкодування ПДВ при експорті сої і ріпаку призведе до падіння закупівельних цін на них в Україні, що сукупно призведе до втрат виробників від 10 до 16 млрд грн на рік, є суперечливими", – йдеться у повідомленні Асоціації.

В «Укроліяпром» підкреслюють, що експортерами насіння і ріпаку є, головним чином, трейдери, а не сільгосптоваровиробники, які займаються їхнім вирощуванням.

Перекриття автомагістралей на знак протесту проти скасування повернення ПДВ при експорті сої і ріпаку організовано з метою поставки українського олійної сировини за кордон, де зовсім недавно побудовані потужності для її переробки", – вважають в «Укроліяпром».

Повідомляється, що потужності з переробки імпортованої сої збільшує Білорусь. Якщо раніше Білорусь імпортувала з України 100-120 тис. т соєвого шроту, то вже наприкінці 2017 року переорієнтувалася на закупівлю сої.

Таким чином, зазначають в Асоціації, Україна втрачає одного з основних імпортерів соєвого шроту – 34% від загального його експорту з України. Потужності з переробки імпортованої з України сої збільшують також в Ірані, Туреччині, Єгипті та країнах ЄС.

У разі прийняття законопроекту Україна значно втратить можливість нарощувати виробництво й експорт продуктів з високою доданою вартістю. При експорті щорічно близько 5 млн т олійних з України за кордон вивозиться додана вартість до $50 на тонні або понад $200 млн. Таким чином, замість України, в інших країнах світу створюються додаткові робочі місця і забезпечуються надходження до їхніх бюджетів. Збільшення ж переробки сої та ріпаку в Україні дозволить залучити близько $1 млрд інвестицій і створити 1 500 нових робочих місць", – підсумували в «Укроліяпром».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 лютого 2019
У 2018 році найбільше українських олійних культур імпортував Євросоюз, олії – Індія
У товарній структурі вітчизняного експорту традиційно переважає продукція рослинництва. Головними продуктами у ній, крім зернових, є олійні культури...
22 січня 2019
З січня 2019 року діють змінені ДСТУ соняшникової олії
В Україні 1 січня 2019 року почали діяти нові ДСТУ виробництва соняшникової олії. Про це повідомили в асоціації «Укроліяпром». ...
5 листопада 2018
У вересні виробництво соняшникової олії в Україні зросло утричі
У вересні 2018 року в Україні було перероблено 1,2 млн т соняшнику та вироблено 513 тис.  олії. Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ». ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...