Українські аграрії повністю забезпечені міндобривами, – Кубів
Українські аграрії повністю забезпечені міндобривами, – Кубів

Українські аграрії повністю забезпечені мінеральними добривами для проведення весняних польових робіт. Про це у вівіторок на прес-конференції заявив перший віце-прем'єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив робочій групі на чолі з віце-прем'єром Степаном Кубівим на засіданні 26 березня врегулювати питання щодо обмеження ввезення мінеральних добрив із Росії.

 

За його словами, розширення загороджувальних заходів з імпорту міндобрив не створить штучного їх дефіциту.

Станом на сьогодні для весняно-польових робіт ринок мінеральних добрив повністю забезпечений. Це підтвердило Міністерство аграрної політики та продовольства, профільні асоціації і виробники. Минулого року зусиллями уряду, депутатів Верховної Ради та асоціацій ми запустили роботу підприємств із виробництва міндобрив, але вони поки що не працюють на повну потужність. Я кажу про ОПЗ, «Сумихімпром», сєвєродонецький «Азот», черкаський «Азот» та інші", – сказав Степан Кубів.

 

Віце-прем'єр також зазначив, що стосовно імпортних міндобрив із РФ діють 12 захисних торгових заходів, зокрема 10 – антидемпінгових, а також компенсаційна та спеціальні заходи.

За словами С. Кубіва, штучного дефіциту мінеральних добрив для весняних робіт немає, проте є питання до категорії добрив, що використовуються в осінніх роботах.

 

Зараз велике прохання до депутатів, щоб восени ми врегулювали це питання не постановою, а на законодавчому рівні", – наголосив він.

 

Степан Кубів зазначив, що рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) про розширення дії антидемпінгових заходів на імпорт в Україну нітрату амонію (аміачної селітри) із РФ з підвищенням мита на імпорт мінеральних добрив із Росії до 42,96%, прийняте 26 березня, було одноголосним.

Як повідомлялося, антидемпінгові мита для ПАТ «Дорогобуж» становитимуть 29,25%, для інших експортерів і загалом для РФ – 42,96%.

 

Ми провели продуктивну роботу з депутатами і комітетами парламенту щодо врегулювання цього питання. Ми за відкритий ринок, конкуренцію і диверсифікацію, однак практика свідчить, що у постачанні міндобрив із РФ має місце контрабанда", – зазначив С. Кубів.

 

Згідно з інформацією МЕРТ, комісія дійшла висновку, що постачання мінеральних добрив російськими виробниками та експортерами відбувалося з численними порушеннями в процесі підготовки здійснення імпорту в Україну. Крім того, комісія вбачає загрозу подальшого обходу чинних антидемпінгових мит із боку таких постачальників.

Комісія також змінила опис товарів, до яких застосовуються зазначені антидемпінгові заходи, з метою недопущення обходу цих заходів із боку російських виробників і експортерів мінеральних добрив.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 липня 2018
Дефіцит азоту, фосфору і калію в ґрунтах – через нестачу міндобрив, – УАК
Останні три роки українські аграрії недостатньо використовують мінеральні добрива через відсутність домовленості між аграрною та хімічною галузями...
28 червня 2018
Світове товариство занепокоєне проблемами українських ґрунтів
Через недотримання правил використання, в Україні зношуються ґрунти, забруднюються річки та озера. Про це розповів Президент НААН Ярослав Гадзало під...
26 квітня 2018
На Сєверодонецькому «АЗОТі» наприкінці травня розпочнеться випуск аміаку
Поетапний запуск Сєверодонецького «АЗОТу» заплановано на кінець травня – початок червня цього року. Про це повідмляє UA: ДОНБАС з...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...