Фермери блокуватимуть траси через "соєві правки"
Фермери блокуватимуть траси через "соєві правки"

Сьогодні, 20 березня, агровиробники вийдуть на акцію протесту з перекриттям автодоріг, вимагаючи у Верховної Ради повернути відшкодування ПДВ за експорту сої та ріпаку. Про це повідомляють у Всеукраїнській аграрній раді (ВАР), передає Економічна правда.

Нагадаємо, що минулого тижня аграрії вже перекривали дороги у шести областях України.

Аграрії заблокують дороги у Черкаській, Вінницькій, Полтавській, Кіровоградській, Харківській, Чернігівській, Рівненській, Одеській, Київській та Хмельницькій областях на ділянках:

Черкаська обл: автошлях Е-95, поблизу м.Умань;
Вінницька обл: автошлях М-12, с. Степове;
Полтавська обл: автошлях М-03, с.Чутово;
Кіровоградська обл: автошлях М-12;
Кіровоградська обл: автошлях М-14;
Харківська обл: автошлях М-03, смт.Пісочин;
Чернігівська обл: автошлях М-01, с.Кіпті;
Рівненська обл: автошлях М-06, с.Головниця;
Одеська обл: автошлях М-15, с.Кирнички (Ізмаїльський р-н);
Київська обл: автошлях Е-95, с.Іванівка;
Київська обл: автошлях М-06;
Хмельницька обл: автошлях Е-50, с. Прибузьке;
Одеська обл: автошлях Р-70, м.Овідіополь;
Івано-Франківська: автошлях Н-10;
Сумська область: автошлях Н–07.

Аграрії вимагають від Ради підтримати законопроект №7403-2, яким повертається відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку.

За підрахунками ВАР, у випадку, якщо експортне відшкодування ПДВ для олійних буде відмінено, збитки малих та середніх аграріїв сягнуть 6,2 млрд грн.

У результаті рентабельність вирощування сої та ріпаку скоротиться щонайменше на 17%, що призведе до значного скорочення посівних площ під олійними культурами.

"Невідшкодування при експорті окремих категорій товарів – це прояв податкової дискримінації та порушення основного із принципів Податкового кодексу України – рівність усіх платників перед законом незалежно від здійснюваного виду діяльності", - зазначено на сайті ВАР.

Відповідно до повідомлення, ця норма є грубим порушенням зобов'язань, взятих Україною при вступі до СОТ і підписанні Угоди про асоціацію з ЄС.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 серпня 2018
Нардеп назвав дату, коли Порошенко підпише закон про «соєві правки»
Президент України Петро Порошенко пообіцяв підписати законопроект №7403-д про «соєві правки», який дасть агровиробникам можливість...
28 березня 2018
У «чистий четвер» Рада поставить крапку в питанні 15–16 млрд грн збитків для АПК
Вже наступного тижня депутати поставлять крапку в збитковому питанні на 15-16 млрд грн для агросектору. Про це розповів член Комітету з питань...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...