Аграрії обіцяють владі потужний страйк із наступного вівторка – деталі
Аграрії обіцяють владі потужний страйк із наступного вівторка – деталі

Аграрії звернулися до голови парламенту та народних депутатів із проханням прийняти наступного тижня законопроект про повернення експортного ПДВ для технічних та олійних культур. Відповідне звернення сьогодні зачитав у стінах  Ради  народний депутат-аграрник («Самопоміч») Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, що сьогодні аграрії перекрили  дороги у шести областях України з вимогою прийняти законопроект №7403-2 «Щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур». Наразі документ зареєстрований  у Раді,  але на розгляд  під купол  його ніяк не  вносять.  

 

 

Заяви про підтримку законопроекту №7403-2, який спрямований на те, щоб повернути відшкодування ПДВ на операції з експорту сої та ріпаку, прийняли 13 обласних рад та близько 40 районних рад. Нашу позицію повністю поділяють провідні аграрні асоціації - ВАР, «Українська аграрна конфедерація», УКАБ, Всеукраїнська асоціація сільських і селищних рад, Аграрний союз України, а також – ГО «Бізнес-Варта». З огляду на це, ми вимагаємо невідкладного розгляду законопроекту №7403-2 і закликаємо парламент його підтримати. У протилежному випадку попереджувальна акція аграріїв у вигляді блокування доріг та дана акція депутатів у парламенті буде вже не попереджувальною, а всі перейдуть до більш жорстких дій починаючи із вівторка наступного тижня», – зачитав вимоги  аграріїв Мірошніченко.

Причина таких радикальних дій, за словами аграрного депутата, криється у небажанні депутатів вирішити болюче для виробників питання повернення експортного  ПДВ на технічні культури.

Усі аграрії України, які замість того, щоб займатися підготовкою до посівної кампанії, наразі вимушені блокувати дороги. Вони мають на це повне право після того як ми з вами разом 7 грудня 2017 року у цих стінах прийняли безпрецедентне та напрочуд зухвале рішення – відмінити відшкодування ПДВ на операції з експорту олійних культур (законопроект № №6776-д). Без будь-якого попереднього обговорення не те що з фермерами, а й навіть із провідними аграрними асоціаціями та профільним Комітетом, у Верховній Раді було проведено норму, за якою із кишень простих аграріїв будуть забирати 15-18 млрд грн щороку. Спочатку норма розповсюджувалась на такі культури, як соняшник, соя та ріпак, але після підняття суспільного резонансу та низки акцій протесту було повернуто відшкодування експортного ПДВ на соняшник. Проте вирішено скасувати відшкодування ПДВ на операції з експорту сої із 1 вересня 2018 року та на операції з експорту ріпаку – із 1 січня 2020 року. Зваживши на думку фермерства, влада зробила тимчасову «подачку», вирішивши, що це заспокоїть аграріїв. Проте ми відповідально заявляємо, що не будемо зупинятись на досягнутому і вимагатимемо повного скасування скандальних «олійних» поправок!», – пояснює причини обурення з боку аграріїв Мірошніченко.

За його словами,  фермери побоюються, що через такі законодавчі кроки будуть лише втрачати.

«Фермери не отримуватимуть відшкодування ПДВ, їм відсічуть шлях до продажу олійних культур на експорт, що зробить продаж сировини на внутрішньому ринку єдиним можливим варіантом. А це, у свою чергу викличе падіння внутрішніх закупівельних цін на сою та ріпак на 16-17 %. Тобто, посеред сезону, іноді навіть маючи попередні договори на поставку продукції, фермерам озвучили безальтернативне рішення та поставили перед фактом того, що у них будуть забирати мільярди гривень щороку. Фактично влада дала волю перерозподілу капіталу на користь переробників олійної продукції», – підсумував нардеп. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...