Щороку Україна втрачає 500 мільйонів тонн землі — експерт
Щороку Україна втрачає 500 мільйонів тонн землі — експерт

Щороку в Україні зникає 500 мільйонів тонн землі, що через 75 років може спричинити відсутність чорноземів. Про це повідомив старший економіст проекту «Підтримка реформ в сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Київської школи економіки Олег Нів’євський, пише Агробізнес.

За словами експерта, ВВП аграрного сектору нині складає 10 мільярдів доларів і цей ВВП Україна отримує за рахунок втрати родючості своїх грунтів. Про проблему вимивання чорноземів вже заговорили і на рівні великих агрокомпаній. Утім, на державному рівні обговорення не ведеться.

Таким чином, українських чорноземів вистачить лише на… 75 років. Якщо порахувати втрати у грошовому еквіваленті, то цифра сягне $5 млрд або $160 на гектар», — каже Нів'євський.

За словами фахівців, українські грунти втрачають родючість через брак елементів живлення, підвищення кислотності, погану екологію.

Аналітики рекомендують аграріям використовувати технології точного землеробства з меншим використанням плугів, застосовувати зрошування. А держава має розробити стратегію адаптації агросектору до змін у кліматі, також на державному рівні повинні моніторити стан грунтів та впроваджувати агрострахування, вважають експерти.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...