В Україні дорожчатимуть засоби захисту рослин — експерт
В Україні дорожчатимуть засоби захисту рослин — експерт

Закриття хімічних виробництв у Китаї призведе до потрясіння на ринку ЗЗР в Україні. Про це повідомив аналітик ринку засобів захисту рослин Ігор Герасименко, пише аgrotimes.net.

За його словами, влада КНР має намір поліпшити екологічний стан своєї країни й зменшити шкідливі викиди в атмосферу.

У зв’язку з цим було видано наказ про перевірку всіх заводів, що виробляють пестициди, та про припинення роботи тих, які не пройдуть перевірку й не отримають спеціальний дозвіл.

Відтак на часі — подорожчання засобів захисту рослин. На деякі з них ціна виросла на понад 100%. Утім, і така ціна не є гарантією придбання пестицидів — навіть за умови підписаного договору та передоплати, оскільки на ринку Китаю — дефіцит ЗЗР, зауважує експерт.

Саме через це у 2018 році в Україні теж може виникнути певний дефіцит ЗЗР (попри наявні з минулого сезону залишки).

Також уже нині спостерігається різкий стрибок цін (у середньому на 30%) на всі засоби захисту рослин, а на початок активних продажів навесні цей показник може сягнути ще вищої позначки.

Ці проблеми стосуються не лише постачальників генеричних продуктів для захисту рослин, а й мультинаціональних компаній, які вже нині прогнозують зростання цін на окремі препарати в межах 15-20%», — підкреслює Ігор Герасименко.

Він зазначив, що оскільки ці компанії стратегічно планують свій імпорт на тривалий період, зниження обсягів постачання ними препаратів на сьогодні не очікується.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...