В Україні відсутній державницький підхід до формування агрополітики – заява
В Україні відсутній державницький підхід до формування агрополітики – заява

За часів команди Порошенка в Україні не здійснюється державницький підхід до формування аграрної політики. Про це в ефірі телеканалу ZIK заявив народний депутат від фракції «Батьківщина» Вадим Івченко.

Таку заяву політик зробив, обговорюючи нову схему розподілу дотацій для аграріїв

«Після скасування спецрежиму оподаткування (1 січня 2017 року), яким користувалися 50 тис. агровиробників, влада пообіцяла дати дотації. Наразі ці дотації отримують лише 1706 аграрних підприємств. Більшість із них отримують мізерні дотації, наприклад – 22 або 34 гривні. І лише одиниці отримують мільярди», – повідомив Івченко.

За його словами, як минулого року, так і цьогоріч найбільші суми отримують компанії, керівники яких наближені до Президента Порошенка.

Птахофабрики отримують по 160 млн грн дотацій. Натомість фермери – мізерні подачки! Позаминулого року під час розгляду Податкового кодексу я запропонував обмежити дотації на одну юридичну особу і пов'язаних із нею осіб у розмірі не більше 50 млн грн. Парламент таку ініціативу не підтримав. Ось і маємо...», – обурився Вадим Івченко.

Він наголошує на тому, що сьогодні в Україні склалася така ситуація, коли ті, хто реально потребує допомоги, не отримує її.

«Натомість величезні кошти осідають у кишенях експортерів, які й так мають право на відшкодування експортного ПДВ», – додав депутат від «Батьківщини».

На переконання Вадима Івченка, будь-який розвиток аграрного виробництва має бути прямо пропорційний сільському розвитку.

«Держава підіграє великим експортерам замість того, щоб надати доступ до дотацій малим і середнім сільгосптоваровиробникам. Саме вони повинні стати точкою для економічного зростання галузі», – заявив парламентарій.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...