Аграрії презентували 10 ультиматумів до бюджетних дотацій імені Гройсмана&Мартинюка — заява
Аграрії презентували 10 ультиматумів до бюджетних дотацій імені Гройсмана&Мартинюка — заява

Представники українського агросектору озвучили перелік порушень та помилок, яких допустився Мінагрополітики, готуючи механізми розподілу бюджетних дотацій на 2018 рік. Про це вони повідомили сьогодні під час прес-конференції про оцінку порядків використання коштів державної підтримки сільського господарства у 2018 році.

Нагадаємо, що уряд виділив на підтримку агросектору 6,3 млрд грн

На прес-конференції були присутні представники аграрних асоціацій та декілька депутатів: ВАР (Всеукраїнська Аграрна Рада) Михайло Соколов, Андрій Дикун, нардеп Іван Мірошніченко.

Подаємо озвучений ними перелік порушень законодавства та помилок.
1. Обмеження кола банків, за кредитами яких надається держпідтримка, державними або тими, що підписали Меморандум з МАПУ. Порушення: надання преференцій обраним банкам — суперечить нормам Конституції, Господарського кодексу, Закону «Про державну підтримку сільського господарства» та антикорупційного законодавства. Вимога від ФОПів коду ЄДРПОУ, та довідки, що ФОП не перебуває на стадії ліквідації або не є банкрутом. Порушення: суперечить здоровому глузду, оскільки ФОП-ам коди ЄДРПОУ не надаються, а інформація про ліквідацію/ банкрутство до ЄДРПОУ не вноситься.
2. Надання отримувачем держпідтримки згоди на розкриття банківської таємниці без визначення обсягу такого розкриття. Порушення: суперечить нормам банківського законодавства та законодавства про захист персональних даних. Звичайним банкам при компенсації відсотків за кредитами заборонено спрямовувати бюджетні кошти на сплату пені та штрафів за кредитним договором, а щодо банків, які підписали Меморандум, при компенсації тіла кредиту, такої заборони немає. Порушення: надання преференцій обраним банкам — суперечить нормам Конституції, Господарського кодексу, антикорупційного законодавства.
3. Повернення бюджетних коштів у разі зменшення поголів’я, зокрема від інфекційних хвороб. Порушення: неврахування карантинного забою худоби та відсотку загибелі і відбраківки у тваринництві — суперечить нормам Закону «Про ветеринарну медицину».
4. Ненадання фінансової підтримки отримувачам, які мають прострочену на понад 6 місяців заборгованість перед держбюджетом та/ або державними цільовими фондами. Порушення: підзаконним актом не можна звужувати права, надані Законом, — суперечить основоположним принципам права та нормам Закону «Про державну підтримку сільського господарства України».
5. Уряд сам собі надав повноваження здійснювати перерозподіл коштів між напрямами. Порушення: уряд не має права самостійно визначати свої повноваження, оскільки вони встановлюються виключно Законом — суперечить нормам Конституції.
6. Встановлення у підзаконному акті відповідальності за нецільове використання бюджетних коштів (позбавлення права на фінансову підтримку на 3 роки). Порушення: відповідальність може встановлюватися виключно Законом — порушує норми Конституції, Бюджетного кодексу та Закону «Про державну підтримку сільського господарства».
7. Порядком одночасно встановлені несумісні норми: • виплата фіксованої суми дотації; • виплата дотацій пропорційно сумі заявки в рамках загальної суми бюджетних асигнувань.
8. Встановлення суми компенсації 500 млн грн на один об’єкт, що після першої ж виплати суттєво зменшить обсяг підтримки інших отримувачів.
9. Для виплати розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня утворюють комісії та затверджують їх склад. У разі, якщо комісія не створена, документи подаються до МАПП. При цьому не визначено, яким чином потенційний отримувач дотації має дізнатися: чи створено відповідну комісію, чи документи слід подавати до МАПП.
10. Для отримання дотації за утримання корів передбачено подання витягу з Єдиного державного реєстру тварин, держателем якого є МАПП, а адміністратором — Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин. Одночасно з цим, передбачено підтвердження поголів’я цим Агентством.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 липня 2018
Максим Мартинюк «прикрив лопухом» свою бездіяльність щодо підтримки тваринницької галузі
Міністерство аграрної політики та продовольства України довгий період часу сприяло розвитку монополій та знищенню  ферм замість того, щоби...
14 березня 2018
Державні компенсації на будівництво овочесховищ - фікція
Через кулуарний розподіл коштів фермери не можуть отримати компенсацію частини вартості новозбудованих овоче- та фруктосховищ, яка має надаватися за...
12 березня 2018
Через маніпуляції навколо державних дотацій для аграріїв, Україна може не отримати транш у розмірі 1 млрд євро
Новий транш ЄС можуть анулювати через скандал навколо українських держдотацій в агропромисловому комплексі. Про це пише «Новий час»,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...