Україна та Ліван будуть поглиблювати співпрацю у галузі АПК
Україна та Ліван будуть поглиблювати співпрацю у галузі АПК

Україна та Ліван зацікавлені у розширенні обсягів двостороннього товарообігу сільськогосподарською продукцією та налагодженні дієвих механізмів співпраці. Про це йшлося під час зустрічі першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка з делегацією депутатів Національних зборів Ліванської Республіки на чолі з керівником депутатської групи дружби «Ліван — Україна» Мішелем Муссою.

Нагадаємо, що український виробник борошна виходить на ринок Нігерії.

«Протягом останніх років ми бачимо поступове зростання обсягів експорту в Ліван.  Значна динаміка спостерігається в сегменті тваринницької продукції. Ми намагаємось підтримати цей тренд, зокрема і впроваджуючи в Україні безпроцентно високу підтримку галузі тваринництва», — зазначив Мартинюк.

Як приклад він навів динаміку експорту до Лівану живих тварин (ВРХ, овець, кіз), який розпочався в 2016 році та за рік зріс у 6 разів — до $14 млн, і висловив упевненість, що подібне зростання відбудеться і в інших товарних категоріях.

Ліванська сторона виявила зацікавленість у збільшення товарообігу, зокрема за рахунок нарощування експорту з України зернових культур, рослинних олій, борошна, а з Лівану — цитрусових, бананів та виноробної продукції. Також було акцентовано на тому, що Ліван може розглядатись Україною як торговельно-економічний хаб, через який можна експортувати продукцію до інших країн Близького Сходу.

Важливим етапом двосторонніх відносин може стати українсько-ліванський бізнес-форум, котрий планується у Києві у квітні.

Окрім того, було обговорено питання відновлення роботи Міжурядової українсько-ліванської комісії з торговельно-економічного співробітництва, яка є важливою платформою для комунікації на урядовому рівні з питань торговельно-економічного співробітництва.

Довідково: За 2017 рік Україна експортувала до Лівану сільськогосподарської продукції на $204,4 млн. Основними продуктами експорту є кукурудза та пшениця  ($95,1 млн), насіння олійних культур ($43,8 млн) та соняшникова олія ($31,1 млн).

Також у 2016 р. розпочався експорт до Лівану живих тварин (ВРХ, овець, кіз). У 2017р. виріс у 6 разів та склав $14 млн. У менших обсягах Ліван імпортує з України м'ясо птиці, молочну продукцію, цукор, маргарин, волоські горіхи, корми для тварин та інше.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 грудня 2017
Торгівля з ЄС під ударом через скасування експортного ПДВ для виробників соняшнику, ріпаку та сої?
Проголосована парламентом відміна відшкодування ПДВ при експорті сої, ріпаку і соняшнику з 1 березня 2018 року завдасть удару по торгівлі з ЄС. Таку...
9 жовтня 2017
Чим зашкодить Україні співпраця з Іраном у сільському господарстві?
Іран планує орендувати українські сільськогосподарські угіддя з метою вирощування пшениці, кукурудзи, сої, ріпаку та інших продуктів. Чим це загрожує...
25 вересня 2017
Співпраця між Україною та Німеччиною у галузі лісового господарства посилюється
Підтримка реформування лісової галузі України, співпраця наукових установ України та Німеччини, шляхи вирішення проблеми масового всихання лісів є...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...