На 2018-й закладено достатньо коштів на програми енергоефективності
На 2018-й закладено достатньо коштів на програми енергоефективності

В 2018 році у бюджеті передбачено 400 млн гривень на програми «теплих кредитів». Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю «Обозревателю».

Нагадаємо, що Зубко назвав «проміжним кроком» до земельної децентралізації рішення Гройсмана передати землі об’єднаним громадам.

За його словами, окрім цього, передбачено ще 1,6 млрд з Фонду енергоефективності. Якщо ми кажемо про співфінансування, то маємо залучити ще 1,6 млрд коштів громадян. Це вже 3,2 млрд.

«Нещодавно закінчили розгляд фінансової угоди між ЄС і Україною щодо допомоги в 100 млн євро на проекти з енергоефективності. Тобто вважаємо, що на поточний рік цього достатньо», — наголосив міністр регіонального розвитку.

І додав, що треба спрямовувати інвестиції в енергоефективність.

Зараз зробили перший крок до монетизації субсидій на рівні підприємств ТКЕ. На наступний рік закладаємо можливість монетизації щодо домогосподарств. Ми б хотіли, аби заощаджені завдяки модернізації житла субсидії поверталися до Фонду, як інвестиції в енергоефективність», ‒ зазначив урядовець.

За його словами, наразі 6,5 млн сімей отримують державну підтримку від часткової до повної сплати комунальних послуг.

Проблема у тому, що отримувачі субсидій абсолютно не вмотивовані запроваджувати енергозберігаючі заходи – адже за них комунальні послуги сплачує держава. Треба створити цю мотивацію. Наша пропозиція проста: будинок проходить модернізацію за залучені в банку кошти, держава йому компенсує 50% витрат, після цього будинок автоматично отримує до 50% економії, а це означає економію субсидій, і ці гроші повертаються до Фонду», — наголосив віце-прем’єр-міністр.

За його словами, необхідно верифікувати людей, які отримують субсидії.

На жаль, є чимало випадків, коли люди здають в оренду квартиру й оформляють субсидії, не живуть в Україні, та все одно мають субсидії», — підсумував Геннадій Зубко.

Довідково: Утеплення площі загального користування у житловому будинку дає до 5% економії. Встановлення індивідуального теплового пункту — 20—25%. Повна термомодернізація дає ще приблизно 25—35%. Маємо приклади, коли після повної санації будинків вдалося досягти економії до 67%. Окупність таких проектів, за приблизними підрахунками, не перевищує трьох років.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 березня 2018
Переробка відходів вітчизняного агросектору може заміщувати 9 млрд кубів газу в рік
При використанні відходів лише сільського господарства, Україна може заміщувати 9 млрд м3 газу у рік. Про це economics.unian.ua заявив голова...
8 січня 2018
Україна та ЄС «на порозі» підписання угоди про фінансування Фонду енергоефективності
На початку цього року планується підписання угоди з Євросоюзом про фінансування Фонду енергоефективності. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр...
29 листопада 2017
Гройсман наказав мерам бути енергоефективними
Інноваційні рішення мають бути основою ефективності та якості управління. Саме вони здатні швидко перетворити Україну, багату на поклади газу, на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...