Обговорено законодавчі зміни щодо порядку експорту та імпорту продуктів харчування
Обговорено законодавчі зміни щодо порядку експорту та імпорту продуктів харчування

Голова Держпродспоживслужби Володимира Лапи та члени Американської бізнес-асоціації обговорили законодавчі змін щодо порядку експорту та імпорту продуктів харчування, зокрема, соняшникового шроту та стан розробки нормативно-правових актів стосовно імплементації Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин». Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби. 

Це відбулося у рамках зустрічі, яка відбулася 2 лютого за участю понад 25 членів Асоціації.

Також у зустрічі взяв участь Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль.

Учасники обговорили питання, які найбільше цікавлять представників бізнесу щодо процесу гармонізації вітчизняного законодавства до норм ЄС: труднощі та перспективи впровадження системи «єдиного вікна» — представники Асоціації розказали про досвід використання їхньої системи для розмитнення вантажів, порядок експорту продуктів харчування до інших держав, зокрема, Китаю, та низку питань щодо нормативно-правових актів з імплементації Закону України №2042-19 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».

Борис Кобаль повідомив, що упродовж 2017 року було оформлено 6066 партій вантажів продуктів харчування тваринного походження, із них відмовлено в оформленні 76 партій, а 9 було пропущено за принципом мовчазної згоди.

Служба працює над погодженням ветеринарних сертифікатів на імпорт та експорт продуктів харчування — зокрема, упродовж 2017 року та першого місяця поточного року Держпродспоживслужба та компетентні органи іноземних держав погодили 19 форм міжнародних ветеринарних сертифікатів на експорт і 19 сертифікатів об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю», — наголосив Володимир Лапа.

Представники бізнес-середовища подякували Володимиру Лапі та Борису Кобалю за надані роз’яснення і висловили готовність до участі в подальшому обговоренні законодавчих змін і проектів нормативно-правових актів.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 лютого 2018
Хто постачає помідори на українські прилавки
У 2017 році Україна імпортувала 34,5 тис. т помідорів, відвантаження ж цієї продукції на зовнішні ринки склали 21 тис. т. Про це свідчать дані митної...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...