Німці піймали українського Президента на корупції?
Німці піймали українського Президента на корупції?

Президент України Петро Порошенко та його бізнес-партнери не внесли свої дані в німецький реєстр прозорості компаній як кінцеві бенефіціари крохмального заводу в Ельстерауе (Східна Німеччина). Про це повідомляє DW.

У 2017 році в Німеччині з'явився реєстр, в який німецькі компанії повинні були внести прізвища своїх кінцевих бенефіціарів. Йдеться передусім про компанії, власники яких перебувають за кордоном й іноді свідомо приховують свою власність за офшорними фірмами.

«У складі агрохолдингу «УКПРОМІНВЕСТ-АГРО»з 2011 р. в місті Ельстерауе на сході Німеччини працює завод із виробництва крохмалю. Кінцевими власниками заводу є компанії з Кіпру та Британських Віргінських островів, оформлені через Interstarch GmbH. Власником міноритарної частки Interstarch GmbH є «Інтерстарч-Україна», котра входить до «УКПРОМІНВЕСТ-АГРО», — йдеться у повідомленні.

Відповідно до закону про відмивання грошей, компанія повинна була до 1 жовтня 2017 р. внести прізвища своїх бенефіціарів до реєстру прозорості. Але українські інвестори не внесли в нього ніякої інформації, порушивши німецький закон про боротьбу з відмиванням грошей.

Згідно з німецьким законом, бенефіціаром може вважатися не тільки власник істотної частки (понад 25%), а й особа, котра «здійснює контроль над підприємством способом, який можна прирівняти до цього». Ключовим критерієм визначення кінцевого бенефіціара в таких випадках є вплив людини на призначення керівних органів підприємства.

Згідно з повідомленням, в українській електронній декларації Петра Порошенка даних про те, що він є бенефіціаром німецької компанії, також немає.

За порушення вимог щодо повідомлення бенефіціарів німецьким законом про боротьбу з відмиванням грошей передбачений штраф до €100 тис. А в разі повторного порушення — до мільйона євро.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...