Голова ДФСУ Роман Насіров заперечує «відкати» за повернення ПДВ — офіційно
Голова ДФСУ Роман Насіров заперечує «відкати» за повернення ПДВ — офіційно

Податківці не беруть хабарів за відшкодування ПДВ. Про це голова ДФСУ Роман Насіров розповів у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Так, він  назвав «нісенітницею» зауваження щодо нарікань бізнесу про те, що при  поверненні цього  податку податківці вимагають «відкат» в розмірі 20—25%.

«Я просто хочу побачити цього божевільного, котрий готовий підтримувати цей бізнес», — резюмував він.

Нагадаємо, що раніше в інтерв’ю виданню народний депутат Вадим Івченко сказав, що «відкатами» за ПДВ займається Віталій Хомутиннік і група «Відродження». На цю репліку Роман Насіров відповів: «Вадим Івченко хай піде до НАБУ і зробить відповідну заяву. Я чув  такі розмови до того, як почав тут працювати. З минулого літа ми суттєво стабілізували відшкодування з ПДВ і розмови припинились».

Він також заперечив наявну на агроринку інформацію, що збором таких  грошей займається Олександр Костенко

«У нас є окремий Офіс реформ. Там працюють люди, не пов’язані зі щоденною роботою ДФС, а тільки — з реформами, імплементованими разом із МВФ та іншими міжнародними установами. Він — один з людей, які працюють в офісі реформ», — каже він.

Насіров розповів, що  наразі  з  відшкодуванням ПДВ кардинально зміниался у порівнянні з попереднім роком.

«Проблема з ПДВ виникла ще в середині 2015 року і полягала у великій заборгованості – в березні 2015 року становила майже 36 млрд грн. Наразі ми її вирішили», — пояснює він.

Так, за словами  очільника ДФСУ,  у першій половині 2015 року середні збори з ПДВ були 8 млрд грн, середнє повернення — 4,5 млрд грн. «Друга половина 2015-го — середні збори збільшились до 10 млрд грн, а  відшкодування — до 7,0 млрд грн. На початку 2016 року ми бачимо збори — 12,5 млрд грн, відшкодування – 8 млрд грн. Актуальний борг із відшкодування ПДВ на сьогодні — 10,5 млрд грн. Цю чергу можна  прибрати за 5-6 тижнів. И тут, врахуйте, нема простроченого боргу», — резюмував він у розмові з AgroPolit.com.

На останок він закликав бізнес повідомляти ДССУ про випадки  вимагання відкатів: «Приходьте й кажіть. Як говорити гаслами, що хтось вимагає хабаря, так будь ласка. А сказати відкрито – ні». За його  інформацією, у 2015 році тільки за  друге півріччя відкрито 266 кримінальних проваджень, з них за фактом хабарництва — 44 справи.

«До кримінальної відповідальності притягнено 13 осіб. Цього року вже відкрито 84 провадження, а до кримінальної відповідальності притягнено двох співробітників», — каже він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 травня 2016
В Україні немає програм підтримки птахівництва — Карпенко
Державні програми на сьогодні в Україні практично відсутні, які могли б сприяти модернізації потужностей виробників не тільки у птахівництві, а й у...
3 травня 2016
Сергій Білан: Приблизно третина зернотрейдерів грішить тіньовими оборудками під час закупівлі й експорту зерна
Міністр фінансів закликав якнайшвидше ліквідувати податкову міліцію, яка є "ворогом №1" для бізнесу, та прискорити створення Служби фінансових...
4 квітня 2016
Насіров назвав кількість агрокомпаній-претендентів на відшкодування ПДВ — офіційно
Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com заявив голова ДФСУ Роман Насіров. «Близько 3 тисяч компаній заявляють на повернення ПДВ,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...