В Україні прогнозується зростання виробництва курятини
В Україні прогнозується зростання виробництва курятини

За попередніми результатами 2017 року, виробництво м’яса в Україні залишилося на рівні попереднього року та склало 2 325 тис. тонн. Про це повідомляє прес-служба Економічного дискусійного клубу.

Нагадаємо, що великий виробник курятини запускає нову торговельну марку.

Утримати показник на рівні 2016 року вдалося за рахунок птахівництва, яке продемонструвало приріст у виробництві м’яса («плюс» 3,5%). Натомість яловичини та свинини було вироблено відповідно на 4,7% та 2,3% менше, ніж позаторік.

Аналогічні тенденції були характерні й щодо кількості поголів’я худоби і птиці. Так, станом на 01.01.2018 р., порівняно з відповідною датою минулого року, поголів’я великої рогатої худоби скоротилося на 1,5%, свиней — на 8,2%, а птиці зросло на 1,7%.

Другий рік поспіль збільшуються обсяги зовнішньої торгівлі м’ясною продукцією. Так, експорт порівняно з 2016 роком зріс на 16% (до 351 тис. тонн), імпорт — на 28% (233 тис. тонн).

Нарощування присутності української м’ясної продукції на світових ринках відбувається завдяки галузі птахівництва. Частка м’яса птиці у загальних обсягах експорту становить 77% (271 тис. тонн, або на 12% більше, ніж роком раніше). Найвищим попитом українська птиця користується в Єгипті, Іраку та Нідерландах», — йдеться у повідомленні. 

Окрім того, у 2017 році відзначалося пожвавлення експорту яловичини, обсяги якого зросли на 33% та склали 61 тис. тонн, або 17% від внутрішнього виробництва. Основними імпортерами яловичини були Білорусь, Казахстан, Азербайджан.

Як і в попередні роки, м’ясний імпорт представлений, в основному, свининою та м'ясом птиці, які у його структурі займають 52% та 40% відповідно. Імпортується м'ясна продукція переважно із країн Євросоюзу — Польщі, Німеччини, Угорщини, Данії. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні склала майже 11%.

За попередніми балансовими розрахунками, у 2017 році порівняно попереднім споживання населенням м’яса зросло на 0,3 кг і склало 51,7 кг на особу. Попри приріст даного показника, споживання м’яса відстає від раціональної норми на 36% та на 34 кг менше, ніж у ЄС, — 28. 

У структурі споживання м’яса українцями найбільш вагомою залишається частка птиці — 48%, на свинину припадає 37%, на яловичину — 14%, на інші види — 1%.

За оцінками експертів, у 2018 році на внутрішньому ринку зберігатимуться основні тенденції минулого року. Очікується подальше нарощування виробництва м’яса птиці (на 4%) за одночасного скорочення виробництва свинини та яловичини (у межах 2—3%). Передбачається, що загальні обсяги експорту та імпорту м’ясних продуктів, порівняно з минулим роком, суттєвих змін не зазнають, водночас можливі зміни у товарній структурі зовнішніх поставок.

Приріст середньодушового  споживання м’яса та м’ясопродуктів населенням поточному році не перевищить 2%», — прогнозують в Економічному дискусійному клубі. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 березня 2018
У січні-лютому експорт української курятини зріс на 40%
За два перші місяці 2018 року українська курятина побила рекорди за ціновою доступністю та експортованістю. Про це інформує Державна фіскальна служба...
18 січня 2018
В курятині знайшли шкідливі для людини патогени
Агентство зі стандартів якості Великобританії повідомило про підвищений рівень вмісту патогенів кампілобактерій у курятині. Про це повідомляє The...
29 серпня 2017
Скільки коштує курятина в різних країнах Європи
Літній моніторинг цін у гіпер- та супермаркетах показав, що українські ціни підходять до цін Польщі, Угорщини, Литви та інших країн. Про це повідомив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...