Заборона домашнього молока призведе до скорочення промислового виробництва на третину і підвищення цін
Заборона домашнього молока призведе до скорочення промислового виробництва на третину і підвищення цін

Із 4 млн т молока, які переробляють молочні заводи, щонайменше 1,5 млн т — це молоко від населення. Про це заявив директор агенції Інфагро Василь Вінтоняк. Заборона використання такого молока призведе до скорочення випуск молочних продуктів більше ніж на третину.

Нагадаємо, що згідно із новим ДСТУ в Україні мали б залишитися три сорти молока: екстра, вищий і перший. Такі вимоги зазначені у відповідному Договорі з ЄС. Це означало, що з 1 січня 2018 року Україна мала б відмовитися від домашньої молочки, яка переважно відповідає 2-му сорту. Однак у Міністерстві аграрної політики та продовольства України відклали введення цієї норми до 1 липня 2018 року.  Асоціація тваринників України пропонує ще на рік дозволити продавати домашню молочну продукцію. 

На думку Василя Вінтоняка, приймаючи рішення про заборону з 1 січня 2018 р. використання 2-го сорту молока для промислової переробки, про саму молочну промисловість ніхто не подумав. Коли ж усвідомили негативні наслідки для неї, дату набрання чинності відтермінували на півроку.

Так склалося, що в Україні досі 70% молока виробляється домогосподарствами і таке молоко часто доводиться класифікувати як молоко саме 2-го сорту. В переробці частка такого молока менша, але все одно з 4 млн т молока, що надходять на молочні заводи, щонайменше 1,5 млн т — це молоко від населення. Тобто, виконуючи закон, молочна промисловість України повинна була б скоротити випуск молочних продуктів більш ніж на третину. Це, в свою чергу, призвело б спочатку до значного зростання цін на молоко «не другого сорту», ​​потім до подорожчання молочних продуктів, а за цим і до істотного зростання імпорту молокопродуктів. Тобто Україна дуже швидко перетворилася б з поки ще потужного експортера молочних продуктів (1 млн. тонн на рік у перерахунку на молоко) в серйозного їх імпортера», — зазначив Василь Вінтоняк.

При цьому експерт вважає, що набуття чинності загаданої норми будуть відтерміновувати знову і знову. До того часу, поки сільгосппідприємства не збільшать виробництво молока хоча б на чверть. Він прогнозує, що навіть за дуже сприятливих обставин це може статися не раніше, ніж за 3 роки.

«Якщо ж уряд не буде практикувати такі відстрочки, то український ринок дуже скоро масово заполонять європейські молокопродукти. І тоді відновлювати позиції України як провідного експортера молокопродуктів буде вкрай складно», — додав Василь Вінтоняк.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...