ПЕРША СОНЯЧНА ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ В УКРАЇНІ З'ЯВИТЬСЯ У ЧОРНОБИЛІ
У Чорнобилі з'явиться перша сонячна електростанція в Україні

Першу в Україні електростанцію, яка працюватиме на енергії сонця, запустять у Чорнобильській зоні відчуження. Про це повідомляє ТСН із посиланням на AFP.

За прогнозами, сонячна електростанція у Чорнобилі зможе покрити потреби в електроенергії середньостатистичного українського села, тобто близько 2 тисяч будинків. Її потужність складатиме 1 мегават.

Зазначається, що станція розташовуватиметься всього за сотню метрів від нового саркофага четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Розмір її становитиме приблизно 1,6 га, тобто два футбольних поля, на будівництво витрачено один мільйон євро. 

Очікується, що нова сонячна електростанція окупить гроші, витрачені на її відкриття, через сім років. Кількість сонячного світла у Чорнобилі приблизно така ж, як на півдні Німеччини. 

Після побудови і введення в експлуатацію нового саркофага рівень радіації біля станції знизився на десяту частину. Це, як зазначено, сприяло реалізації проекту сонячної електростанції. 

Місцевість Чорнобильської зони відчуження дуже приваблива для інвестицій в енергетику з боку Європи. Однак багато років інвесторів відлякували бюрократія та корупція в Україні, а також гарантії безпечної роботи у зоні.

 

Дуже важливо мати гарантії, що робота в Чорнобильській зоні буде безпечною для тих, хто цим займатиметься», — розповідає радник Європейського банку реконструкції та розвитку Антон Усов. 

Нагадаємо, в Україні оголошено справжній старт електричної революції. Парламент скасував акцизи та ПДВ на ввезення електромобілів, що здешевлює їхню вартість щонайменше на 20%. Імпортери електромобілів очікують, що їхня продукція наступного року почне заповнювати обласні та районні центри і готують до стрімкого розвитку зарядну мережу. Нововведення діятиме лише один рік, вирішили депутати. 

Так само буде із зеленим тарифом, який робить дуже вигідним встановлення сонячних і вітрових електростанцій на будинках. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 червня 2018
В Україні запровадять тендер на «зелений тариф» в енергетиці
У Верховній Раді народні депутати зареєстрували законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення...
8 травня 2018
ФДУ оголосив тендер на оренду землі в Прип’яті під СЕС
Фонд державного майна України (ФДУ) офіційно оголосив конкурс з оренди великої ділянки землі у Прип‘яті під потужну сонячну електростанцію. Про...
26 квітня 2018
В Чорнобильській зоні планують вирубати 900 га лісу
Лісництво «Північна Пуща», яке відповідає за ліси у Чорнобильській зоні, планує вирубати 900 га лісу – близько 185 тис. кубометрів...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...