Україна може втратити частину урожаю фруктів 2018 року
Україна може втратити частину урожаю фруктів 2018 року

Аномально тепла погода і плюсова температура повітря в грудні — січні 2017—2018 років за відсутності снігу можуть спровокувати вимерзання плодових садів на території України. Таку точку зору висловив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, повідомляє ГолосУА.

Нагадаємо, в Україні в 2017 році овочі виросли в ціні на 60%, фрукти — на 24%

«Ще тиждень-два такої погоди і ми на фруктових деревах побачимо бруньки. Щоб зрозуміти масштаб небезпеки, досить згадати минулорічні заморозки початку травня, які нанесли значний збиток садоводам. В окремих господарствах загинув весь урожай», — підкреслив експерт.

За його словами, аномальне тепло спровокувало раннє цвітіння весняних рослин. У грудні українці в окремих регіонах побачили кульбаби, які почали розпускатися. Він додав, що фруктовий урожай може бути збережений, якщо до настання морозів в Україні на полях випаде сніг.

Зараз дуже важливо, щоб до настання морозу випав сніг. У зв'язку з глобальним потепленням Україна ввійшла в фазу «ризикованого землеробства». Адже потепління, про яке багато говорять, насправді не відкриває Україні можливість збирати по 2 урожаї й вирощувати екзотичні фрукти, а несе значні ризики. Для розвитку рослин важливий температурний баланс без різких коливань. Все повинно відбуватися у свій час», — підсумував експерт.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...