Український аграрний експорт може встановити новий рекорд
Український аграрний експорт може встановити новий рекорд

Український аграрний експорт демонструє стабільне зростання і за результатами 2017-го може встановити рекорд. Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева в інтерв’ю «Новий час. Бізнес».

Нагадаємо, що аграрний експорт України за 11 місяців 2017 року сягнув $ 16,4 млрд.

За словами Трофімцевої, експорт аграрної продукції демонструє стрімке зростання, а його продукція є найбільш перспективною для розвитку.

За її інформацією, українську продукцію переважно купували країни Азії — понад $7 млрд, Європи — $5,2 млрд і Африки — 2,4 млрд.

«Втім, нинішні обсяги продажів — це далеко не межа. Потенціал зростання агросектору України ще досить значний. Так, вітчизняні аграрії можуть розвиватися в органічному сільськогосподарському виробництві, але не сировини, а перероблених продуктів», — пише видання.

Крім того, перспективним є розвиток нішевих напрямків. До яких відносяться і крупи, деякі ягоди і продукти з них. А також зернові і олійні культури, які є популярними на світових ринках.

Однак виникає проблема, пов'язана з відсутністю інвестицій та допомоги виробникам з точки зору виходу продажу на зовнішніх ринках, оскільки досвід є не у всіх. Таким чином, для того щоб збільшити продажі готової української агропродукції, а не сировини, за кордон, держава повинна проводити відповідну політику.

Заступник міністра повідомила, що наразі проходить збільшення по багатьом групам товарів, а в Міністерстві триває робота над розвитком експорту товарів із доданою вартістю.

Ми залишаємося світовим лідером з експорту соняшникової олії. Ще один елемент, який мені дуже приємно відзначити, це і збільшення експорту частки переробленої продукції. Згідно зі статистичними даними, досить активно експортували такі речі, як масло та інші молочні жири в Європейський Союз. Також слід зазначити, що більш ніж на $100 млн ми експортували шоколад і вироби з нього. Зараз працюємо над секторальної подстратегіей експорту. Там один з основних KPI — це щоби понад половину експорту структурно займала продукція з доданою часткою вартості», — розповіла Ольга Трофімцева.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 січня 2018
Які рекорди встановили області України у сільському господарстві
В Україні оприлюднили досягнення кожної області за минулий рік, серед яких і рекорди у галузі сільського господарства. Таку інформацію надає видання...
2 січня 2018
Хто купував український виноград протягом минулого року
Експорт українського винограду за 11 місяців 2017 виріс в 3,9 разу проти загального обсягу за весь 2016-й: відповідно 102 т проти 26. Про це свідчать...
30 грудня 2017
Експорт українських продуктів харчування зріс на 22%
Обсяг експорту готових харчових продуктів українських експортерів за 10 місяців 2017 р. зріс на 22% відносно аналогічного періоду минулого року. Про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...