В Україні відбулися перші угоди поглинання
В Україні відбулися перші угоди поглинання

Серед основних характеристик поточного 2017 року можна виділити три напрями. Про це повідомив економіст IMF group of Ukraine Григорій Кукуруза в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com.

Нагадаємо, що за прогнозами фахівця через 10—15 років в Україні може не залишитися чорноземів.

За словами Кукурузи, цього року спостерігалося зростання середньої орендної ставки за лотами держземель із 8% у попередньому році до 14% в поточному. Такі показники обумовлені впровадженням системи електронних аукціонів.

Другою особливістю 2017-го була зміна суспільної думки щодо ринку землі, яка відображена у безпрецедентному супротиві народних депутатів щодо продовження мораторію.

Так, проти його продовження цього року проголосувало аж 48 народних депутатів (та було зібрано 55 підписів у Конституційний суд щодо визнання мораторію антиконституційним явищем) проти 7 голосів проти у 2016-му», — нагадав економіст IMF.

І додав, що крім цього відбувся вихід основних агрохолдингів України на міжнародні ринки капіталу та перші угоди поглинання після кризи 2014—2015 років.

Так, сумарно Кернелу та МХП вдалося залучити понад $1 млрд із вартістю обслуговування в 5,8—6% (станом на грудень 2017-го), що нижче навіть від суверенних облігацій уряду України на 0,1—0,2%», — підсумував Григорій Кукуруза.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...