В Україні відбулися перші угоди поглинання
В Україні відбулися перші угоди поглинання

Серед основних характеристик поточного 2017 року можна виділити три напрями. Про це повідомив економіст IMF group of Ukraine Григорій Кукуруза в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com.

Нагадаємо, що за прогнозами фахівця через 10—15 років в Україні може не залишитися чорноземів.

За словами Кукурузи, цього року спостерігалося зростання середньої орендної ставки за лотами держземель із 8% у попередньому році до 14% в поточному. Такі показники обумовлені впровадженням системи електронних аукціонів.

Другою особливістю 2017-го була зміна суспільної думки щодо ринку землі, яка відображена у безпрецедентному супротиві народних депутатів щодо продовження мораторію.

Так, проти його продовження цього року проголосувало аж 48 народних депутатів (та було зібрано 55 підписів у Конституційний суд щодо визнання мораторію антиконституційним явищем) проти 7 голосів проти у 2016-му», — нагадав економіст IMF.

І додав, що крім цього відбувся вихід основних агрохолдингів України на міжнародні ринки капіталу та перші угоди поглинання після кризи 2014—2015 років.

Так, сумарно Кернелу та МХП вдалося залучити понад $1 млрд із вартістю обслуговування в 5,8—6% (станом на грудень 2017-го), що нижче навіть від суверенних облігацій уряду України на 0,1—0,2%», — підсумував Григорій Кукуруза.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...