Чому ціни на продукти так цікавлять українців
Чому ціни на продукти так цікавлять українців

Українці багато часу та уваги приділяють розмовам про ціни на продукти, але чому так відбувається? Про це розповів директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і діло».

Нагадаємо, що раніше Дорошенко розповідав, що сьогодні українці вибирають не між коробкою еклерів чи тортиком із вишенькою, а між молоком і гречкою.

За словами директора Асоціації, в кожній країні середній клас фокусується на можливостях заробити. Люди з невеликими статками розуміють, що можливості заробити більше в них немає, тому єдине, що можна зробити, це зекономити.

«Саме через те в країнах із невисоким рівнем життя, зокрема й у Східній Європі, тема цін є найбільш популярною, як і в Україні. Що далі від'їхати від великих міст, то більше людей цікавлять ціни, а не гроші», — пояснив фахівець.

За його словами, в Україні частка витрат середньої сім'ї на продукти харчування останні роки становила близько 50%. На сьогодні 20% тих, хто працює, мають мінімальну заробітну плату або меншу за мінімальну.

Опитування GfK Ukraine показують, що питання добробуту громадян виходить на перше місце як показник незмінності курсу реформ. 46% українців вважають саме так. Попередні два роки найголовнішим питанням вважали боротьбу з корупцією. Боротьба з корупцією — це вимога середнього класу, а виживання та помірні ціни — вимога бідного суспільства. За опитуванням Nielsen, навіть страх перед війною на сході поступився занепокоєнню за рівень життя родини», — прокоментував Дорошенко.

І додав, що Україна не має даних про точну кількість своїх громадян, тому що розрахункові дані про 42 млн не підтверджуються споживанням головних продуктів харчування, зокрема, цукру.

Норми та реальне споживання продуктів в Україні менші за всі сусідні країни — як західні, так і східні. Але навіть споживання за цими нормами показує те, що в країні харчуються до 36 млн осіб. На жаль, у найближчі роки ситуація кардинально не зміниться. Дохід громадянина будь-якої країни пов'язаний із ВВП на душу населення. За підрахунками Асоціації постачальників торгових мереж на підставі даних МВФ, до 2022 року номінальне зростання доходу українців становитиме 37%. Реальне збільшення доходу не перевищить 20%. Тобто, в 2022 році рівень життя буде аналогічним 2011 року. Після шокуючих цифр падіння української економіки на 28% у 2014 році та 31% у 2016 році підняття доходу за 5 років на 20% виглядає поміркованим. Через це прагнення та інтереси громадян із невисоким доходом мало зміняться, а середній клас не відновиться», — підсумував Олексій Дорошенко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 березня 2018
«Домашня» паска подорожчає у цьому році на 20%
Приготувати паску в 2018 році коштуватиме на 20% дорожче, ніж минулого року – вона обійдеться у 120 грн. Про це на своїй сторінці у...
14 березня 2018
Харчові продукти подорожчають на 10-15% - прогноз
В Україні надалі зростатимуть ціни на овочі, молочну продукцію та м’ясо. Про це obozrevatel.com сказав виконавчий директор Економічного...
2 лютого 2018
Українські ціни на продукти зросли до європейських
Ціни на продукти в Україні зрівнялися з європейськими і продовжують рости. Про це йдеться в сюжеті телеканалу «1+1». Нагадаємо, що ціни...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...