Україна може стати експортером меду №2 у світі
Україна може стати експортером меду №2 у світі

Україна може стати експортером меду №2 у світі. Таким прогнозом поділився економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що Україна може почати експортувати малиновий мед.

За словами Ярмака, наступного року Україна може увійти до трійки лідерів експортерів меду.

«Аргентина — багато в чому з причин конкуренції з нами — знижує експорт, а ми дуже швидко нарощуємо», — пояснив він.

Та запевнив, що експорт буде лише зростати.  

«Чому я впевнений що ми будемо нарощувати експорт у наступному році? Бо зараз абсолютно нереально купити бджолопакети в Україні — все заброньовано й розібрано наперед. Всі збільшують пасіки. Зростає зацікавленість промисловим бджільництвом і йдуть у цю галузь інвестиції», — прокоментував економіст.

За його словами, Україні потрібно 5—6 років, щоб наздогнати Китай і вийти на перші позиції по експорту.

Чому я вірю в те, що це можливо? Саме тому, що зараз пішов конструктивний обмін інформацією про ефективні технології бджільництва, є величезний прогрес не тільки в кількості вуликів, а й в ефективності медозбору. Також тому, що зараз ми можемо легко подвоїти обсяги збору меду тільки за рахунок наявного соняшнику», — зазначив фахівець.

Він розповів, що вже наступного року реально отримати збільшення врожайності значного переліку культур навіть у домогосподарствах, лише за рахунок того, що кількість бджіл у країні зросте.

Але ми точно, якщо не буде критичних кліматичних умов, отримаємо вищу врожайність соняшнику, а отже — й більше експортуємо олії. Нагадайте мені цей прогноз за рік! Чому важливо бути номером 1? Тому що це репутація, і маркетинг значно спрощується!», — підсумував Андрій Ярмак.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 грудня 2017
Хто купував український мед протягом року
За минулі дев'ять місяців цього року Україна експортувала рекордні 46,2 тис. тонн меду на $86,8 млн. Про це повідомила торговий представник України...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...