Законопроект про відміну експортного ПДВ пропонують скасувати
Законопроект про відміну експортного ПДВ пропонують скасувати

У Верховній Раді зареєстровано проект Постанови №6776-Д-П «Про скасування рішення Верховної Ради України від 07.12.2017 про прийняття в цілому як закону законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році». Про йдеться на сайті Верховної Ради.

Нагадаємо, що проголосовані парламентом зміни в Податковий кодекс України в рамках законопроекту №6776-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» завдадуть значного удару по товаровиробниках і збільшать прибутки великих агрохолдингів. Товаровиробники щороку втрачатимуть близько 10 млрд грн.

Автором нового законопроекту є народний депутат Ю. Левченко. За його словами, під час розгляду законопроекту №6776-д у другому читанні Верховною Радою порушено Закон України «Про Регламент Верховної Ради України».

Законопроект, підготовлений до другого чи повторного другого читання, висновок головного комітету та інші супровідні документи до нього мали б надаватися народним депутатам не пізніше, ніж за 10 днів до дня розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні ВРУ», — йдеться у пояснювальній записці законопроекту.

Натомість порівняльну таблицю законопроекту №6776-д до другого читання надано нардепам для ознайомлення безпосередньо перед розглядом самого законопроекту, а саме 7 грудня 2017 року.     

Про вказані порушення народні депутати неодноразово зазначали та звертали увагу головуючого на пленарному засіданні, однак порушення усунуто не було.

Відповідно до ч. 1 ст. 48 Регламенту ВРУ,  рішення Верховної Ради можуть бути скасовані Верховною Радою до підписання відповідного акту Верховної Ради головою Верховної Ради України.

Згідно з п. 3 ст. 130 Регламенту, у разі виявлення порушень законодавчої процедури, передбаченої цим Регламентом, наслідком чого може бути скасування результатів голосування, народний депутат у дводенний строк може письмово звернутися до голови ВРУ з обґрунтованою пропозицією про внесення уточнень до прийнятого закону. У цьому разі голова ВРУ не підписує закон без розгляду зазначених пропозицій Верховною Радою у порядку, передбаченому цим Регламентом.

Згідно з графіком пленарних засідань, наступне пленарне засідання відбудеться 19 грудня 2017 року. На ньому й зможуть розглянути цей проект Постанови.

Лише після розгляду проекту цієї Постанови  голова ВРУ зможе підписати законопроект №6776-д та відправити його на підпис Президентові. Петро Порошенко, у свою чергу, матиме 15 днів на підписання Закону.

Отже, можемо уже за традицією отримати зміни до Податкового кодексу «під ялинку».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 грудня 2017
Проблеми в розстрочку: відшкодування експортного ПДВ можуть залишити на рік
Український уряд не чує аграріїв. Щонайменше такий висновок можна зробити спостерігаючи останні події. Останній удар уряд завдав відміною експортного...
18 грудня 2017
Аграрії вийшли на протест по всій Україні
Українські аграрії вийшли на попереджувальний мітинг за скасування 180 правки до Податкового кодексу України щодо відміни відшкодування експортного...
8 грудня 2017
Торгівля з ЄС під ударом через скасування експортного ПДВ для виробників соняшнику, ріпаку та сої?
Проголосована парламентом відміна відшкодування ПДВ при експорті сої, ріпаку і соняшнику з 1 березня 2018 року завдасть удару по торгівлі з ЄС. Таку...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...