7 пріоритетних напрямків для інноваторів в агро
Юлія Порошенко розповіла про інноваційні напрямки в агро

В Україні стартував акселератор для розробників технологічних рішень в агросфері MHP Accelerator. Про це повідомляє засновник організації колективного імпакту Agrohub Юлія Порошенко, передає Новое Время.

Нагадаємо, що агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт» спільно з Radar Tech запускає аграрний акселератор.

Для нього було проведено дослідження та виділені теми, інновації в яких затребувані бізнесом.

Вийшла «чудова сімка» пріоритетних напрямків:

1. Агробіотехнології

Рішення, що підвищують врожайність сільгоспкультур і ефективність тваринництва. Урожайність можна підвищити, зокрема, за рахунок генетики і мікробіології грунту, інновацій у захисті рослин, зниження впливу шкідливих чинників, зменшення пестицидного навантаження на рослини та грунт, виробництва органічних і мінеральних добрив. Сюди ж належить створення нових продуктів на базі сільськогосподарської сировини, зокрема біогазових комплексів. Для тваринництва в пріоритеті — створення нових кормових міксів, контроль і діагностика захворювань, виробництво вітамінів, зниження людського фактору у виробництві.

2. Діджіталізація

Сьогодні в Діджитал намагаються перекласти будь-який управлінський процес. Для агросектору — це вкрай важливий напрямок хоча б тому, що найчастіше сільгоспугіддя займають величезні площі, й  управляти ними фізично складно. Діджитал в агробізнесі — це й картографія, і аналіз земельного банку: розміри ділянок, структура грунтів, кількість опадів, попередні культури, історія обробки, метеорологічна історія і багато іншого. Розумним може бути не тільки будинок — розумною може бути і птахофабрика
У тваринництві — це збір, зберігання, обробка й аналіз даних про поголів'я аж до кожної окремої тварини. Завдяки таким платформам можна швидко приймати рішення і реагувати на негативні фактори. А також робити те, що в аграрному бізнесі століттями становило найбільшу проблему, — прогнозувати.

3. Інновації кінцевого продукту

Цей напрямок найкраще проілюструвати за допомогою конкретного кейса. У Голландії, крім іншого, інновації застосовують в процесі переробки — для того, щоб максимально зберегти корисні речовини. Наприклад, там розробили технологію приготування харчових продуктів за допомогою Pulsed Electric Fields (PEF). Це дуже швидка обробка за низьких температур, альтернатива пастеризації для термічно чутливих продуктів харчування.

4. Автоматизація промислового виробництва і процесів

Розумним може бути не тільки будинок — розумною може бути і птахофабрика. Це означає точне годування, контроль мікроклімату, збір інформації про стан здоров'я і рухливості птахів. Розумними можуть бути і поля, на які вносять добрива та засоби захисту рослин за допомогою дронів, впроваджують розумну іригацію й інші фантастичні речі. Як приклад автоматизації сільського господарства можна взяти Ізраїль — держава, що стало справжнім інноваційним дивом. Одна з найбільш проривних інновацій цієї країни — крапельне зрошення. Ця ідея осінила ізраїльського інженера Симхи Бласса ще в середині минулого століття. Він зауважив, що повільний збалансований полив дає кращий ріст рослин. Бласс створив систему трубок, яка повільно зрошувала територію. Технологія була випробувана в кібуці Хацерім, який на початку 50-х років вважався непридатним для сільгоспробіт через надмірну засоленість грунтів. Після впровадження крапельного зрошення кібуц почав експортувати продукцію по всьому світу, перетворившись в одне з найбагатших поселень в Ізраїлі. Ізраїльські мікроіррігаціонние системи з тих пір працюють у різних країнах. Вони самоочищаються, підтримують рівномірну швидкість зрошення, можуть працювати без електрики за рахунок гравітації. Система Tipa (буквально «Крапля») дала можливість 700 фермерам у Сенегалі збирати урожай три рази на рік замість одного — на такій же, як у Ізраїлі, безплідній землі. Далі були Кенія, Південна Африка, Бенін і Нігерія.

5. Енергоефективність, зелена енергетика та управління відходами

Про проблему низької енергоефективності української економіки, як і про проблему управління відходами, в останні роки говорять всі й часто. Агробізнес — один із небагатьох здатний не тільки споживати енергію, а й давати ресурси для альтернативних джерел. З одного боку ми хочемо максимально економно використовувати традиційні енергоресурси, а з іншого — переробляти відходи виробництва в біогаз, ретельно очищати технологічну воду, знижувати кількість викидів в атмосферу і впроваджувати максимально екологічні види упаковки. Тут яскравим прикладом може служити Ісландія. Інновації в цій країні диктують два фактори: велика кількість води і нестача сонячного світла. Тому північна острівна держава розвиває культуру автоматизованих теплиць, які обігріваються за допомогою «зелених» технологій. Ісландці настільки віддані філософії сталого екологічного розвитку, що навіть створили ціле Міністерство індустрії та інновацій.

6. Онлайн-майданчики

Cюди входять аукціони, побудовані на блокчейн-технологіях і смарт-контрактах, автоматизація митного оформлення та отримання дозволів, онлайн аналіз і порівняння. Окремий напрямок — автоматизований обмін ресурсами між контрагентами для запобігання накопичення неліквіду.

7. Інновації в корпоративному управлінні.

Цей напрямок охоплює все, що пов'язано з цифровою трансформацією агробізнесу: управління кадрами, документообіг, фінансовий облік і аналіз, бухгалтерія, управлінська звітність, довідкові служби. Загалом, уся офісна рутина, яку хочеться перекласти на плечі AI. Завжди актуальні рішення по боротьбі з шахрайством і підвищенню безпеки. Причому, бажано, щоб «боротьба» перетворилася на передбачення. Ну, або виявлення на дуже ранній стадії.

Сьогодні аграрний сектор — це топ-сектор у всьому світі. Україна зобов'язана зайняти провідне місце на цьому ринку. Потенціал країни — величезний. Все, що потрібно — з'єднати природні ресурси з новітніми технологіями і новаторськи мислячими людьми», — додала вона.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 жовтня 2018
Юлія Порошенко: Ринок AgTech-технологій за 2017 рік зріс на третину
Світовий ринок AgTech-технологій зростає з року в рік, і ця тенденція тільки посилюватиметься. Про це під час Київського економічного форуму...
6 лютого 2018
Аграрії закликали депутатів відкрити їм доступ до інновацій
Аграрні асоціації просять депутатів підтримати проект закону про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати»...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...