Юрій Косюк не проти в майбутньому постачати «зелену» енергію
Юрій Косюк не проти в майбутньому постачати «зелену» енергію

Агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт» планує наростити власні потужності з виробництва альтернативної енергетики до 40 МВт і за 5 років стати енергонезалежним від споживання газу. Про це розповів сьогодні під час прес-конференції в рамках прес-туру на цю фабрику власник компанії Юрій Косюк, передає журналіст AgroPolit.com.

Досягнути цього, за словами бізнесмена, вдасться за рахунок розвитку двох напрямків: робота двох біогазових заводів та установка ряду сонячних панелей.

Нагадаємо, що МПХ має біогазовий завод на птахофабриці «Оріль-Лідер» у Дніпропетровській області. Наразі холдинг будує ще один біогазовий завод на базі Вінницької птахофабрики.

Це буде унікальний проект з переробки курячого посліду, який буде не тільки найбільшим в Україні, але й у світі. І його найголовніша складова – це екологічність. По-перше, ми вирішуємо задачу утилізації відходів птахівництва. По-друге, ми отримуємо енергію для власних потреб. Це не тільки перехід на «зелену енергію», але і значні капітальні інвестиції та робочі місця у Вінницькому регіоні», – пояснив Косюк.

Також він зауважив, що проект реалізуватиметься у два етапи, а до 2020 року передбачається, що потужність виробництва зросте до 20 МВт. Проект будується в рамках розширення Вінницького птахокомплексу. На першому етапі – заплановано переробку 460 т курячого посліду на добу, на другому – планується подвоєння цього об’єму. Орієнтована вартість біокомплексу становить близько $27 млн.

Нагадаємо, що 29 листопада цього року ЄБРР має прийняти рішення про виділення €25 млн на будівництво комплексу.

Він також розповів деталі другого напрямку розвитку енергоефективності компанії.

Ми зараз реалізуємо декілька проектів по сонячній енергетиці на території фабрики. Наше завдання через 5-6 років стати енергонезалежними від зовнішніх джерел», – пояснив Юрій Косюк.

За його словами, проект з виробництва електроенергії вже започаткували на Вінницькій птахофабриці.

Він уже реалізовується. Зараз контрактується поставка сонячних панелей. Завершення – 2018 рік», – відмітив він.

На уточнююче питання AgroPolit.com чи означає це, що МХП тепер поставлятиме не тільки курей українцям, а в перспективі ще й «зелену» енергію, Косюк відповів:

Сьогодні земля (нарощування зембанку – Авт.) для мене не цікавий бізнес, а от «зелена» енергетика – так».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 грудня 2017
Агрохолдинг планує наростити виробництво альтернативної енергії до 55,5 МВт
Найбільший український виробник м’яса птиці «Миронівський хлібопродукт» за 5—6 років наростить потужності з виробництва...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...