УЗ виставила занадто високі тарифи на Шовковий шлях — джерело
УЗ виставила занадто високі тарифи на Шовковий шлях — джерело

Запущений у рамках проекту Новий шовковий шлях український вантажний поїзд поки не може набрати достатньої кількості клієнтів для свого першого маршруту. Про це повідомив дослідницький центр логістичної компанії Zammler.

Укрзалізниця виставила занадто високі тарифи на перевезення за маршрутом Китай — Україна.

Слідував за маршрутом Іллічівськ-Китай поїзд 31 січня прибув у пункт призначення — на станцію Достик на кордоні Казахстану з Китаєм. Він як і раніше знаходиться на станції і про його зворотне відправлення мова поки не йде. Що поїзд не завантажується товаром через відсутність клієнтів.

На думку директора Центру транспортних стратегій Сергія Вовка, для того, щоб маршрут запрацював на повну потужність клієнти мають до нього звикнути і включити у свої плани. "Не так просто відразу включити великого виробника в свою контейнерну лінію", - говорить він.
Як правила перші півроку або рік складу їздить частково завантажених для того, щоб виробник звик до певної ритмічності і оцінив для себе вигоду цього бізнесу порівняно з іншими видами перевезень, пояснює Вовк.

Раніше, глава УЗ Олександр Завгородній заявляв, що повернення поїзда очікується 15-17 березня.

Є й інші чинники, які могли зробити маршрут менш затребуваним, ніж очікувалося. Тривалість маршруту становить 15,5 доби замість запланованих 11-12, повідомляють в дослідницькому центрі.

"І це при сприятливих умовах, коли до руху поїзда було прикуто увагу як в Україні, так і в країнах Європи і Азії. Завдяки підписаним раніше угодам поїзд йшов без митних перевірок за єдиним тарифом від точки до точки", — пояснюють в Zammler.

Одне з основних умов для досягнення комерційного успіху маршруту - вартість доставки. УЗ офіційно озвучив ціну близько $5,5 тис для 40-футового контейнера. Однак, ця сума в 1,5-2 рази перевищує вартість автомобільної транзитної доставки через територію Росії, пояснюють в дослідницькому центрі.

На думку Вовка, для того, щоб виграти в конкуренції на контейнерному ринку потрібно пропонувати дуже хороші умови і чітко пояснювати в чому вигода саме залізничного маршруту порівняно з морським.

Втім, екс-заступник міністра інфраструктури Олександр Кава додає, що змусити вантажовідправників користуватися цим поїздом неможливо, так як він повільніше і дорожче, ніж окружні шляхи.

"Це більше політичний проект, ніж економічне", — говорить Кава.

За його словами, він вигідний Україні в плані відправки українських вантажів на ринки країн Середньої Азії за умови неможливості використання повною мірою транзитом через Росію.

"Інші гравці з економічної точки зору в цьому маршруті не зацікавлені", — пояснює він.

Керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій, що при нинішній ціні логістично простіше і дешевше доставляти ці товари або через турецькі порти, або через європейські порти на Чорному морі. На його думку, УЗ варто оптимізувати свої витрати і знизити вартість транзиту. У компанії звикли жити на широку ногу, не піклуючись про економічну ефективність, додає Вовк.

Для подальшої реалізації проекту нового Шовкового шляху УЗ чекає засідання Координаційного комітету транскаспійського міжнародного транспортного маршруту, яке заплановано на першу половину квітня. На засіданні будуть остаточно узгоджені технічні, технологічні та тарифні умови на перевезення за цим маршрутом.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 травня 2016
Україна увійде в створювану Китаєм асоціацію "Шовковий шлях" — офіційно
Україна, разом із 20 іншими країнами, увійде в створювану Китаєм асоціацію з просування економічного співробітництва «Шовковий шлях», для...
23 квітня 2016
Новий «Шовковий шлях» не став економічно ефективним — Омелян
Наразі альтернативний маршрут «Шовкового шляху» в обхід Росії через Грузію, Азербайджан і Казахстан не став економічно ефективним. Про це...
27 лютого 2016
«Шовковий шлях» буде відкрито в березні — Завгородній
Транскаспійський транспортний коридор з Європи в Китай почне повноцінно працювати на початку весни. Про це заявив в.о. голови Укрзалізниці Олександр...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...