Мінекономрозвитку не підтримує закупівлі українських товарів
Мінекономрозвитку не підтримує закупівлі українських товарів

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України виступає проти законопроекту №7206 «Купуй українське — плати українцям», зареєстрованого у Верховній Раді 17 жовтня 2017 року. Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

На думку Міністерства, законопроект №7206 є шкідливим для системи публічних закупівель і для економіки України в цілому. За інформацією прес-служби, він спотворює конкуренцію і просуває інтереси окремих виробників під виглядом захисту національного виробника. 

Наразі, за даними Держстату, імпортні товари складають лише 27% у загальному обсязі держзакупівель. За інформацією Міністерства, законопроект №7206 створює корупційні лазівки у системі публічних закупівель України.

Вимоги, які встановлює закон, — це також надпотужний інструмент обмеження конкуренції на торгах. Законопроект №7206 створює додаткові бар’єри для участі бізнесу в тендері, що веде до зменшення конкуренції і до збільшення ціни за товари й послуги, на які замовники змушені будуть погоджуватися.

Це означає, що платники податків переплачуватимуть до 43% за товар тільки тому, що цей товар визначено як «вітчизняний». Навіть якщо переплата складе не всі 43%, а лише 10% — це десятки мільярдів гривень, які могли би бути заощаджені й витрачені на потреби медицини чи освіти, а не на надприбуток тим компаніям, які змогли довести належний рівень локалізації виробництва», — йдеться у повідомленні.

Водночас, немає жодної гарантії того, що додаткові доходи українських виробників будуть працювати на економіку України. Законопроект №7206 не передбачає жодних зобов’язань щодо реінвестування додаткових прибутків, отриманих на держтендерах. Тобто, кошти платників податків можуть бути виведені з економіки України до офшорних компаній.

Відтак, захист українського бізнесу лише шкодить малим та середнім виробникам, котрі не матимуть достатньо ресурсів для доведення «місцевої складової», та підтримують великих виробників, які не потребують захисту. Крім того, відсутність конкуренції з боку іноземних виробників, дозволяє українським компаніям не підвищувати якість українських товарів, не інвестувати в технології та енергоефективність.

Насамкінець, законопроект №7206 порушує міжнародні зобов’язання України перед Світовою організацією торгівлі (у 2016 році Україна приєдналася до Угоди СОТ про держзакупівлі) та Європейським Союзом. Положення законопроекту суперечать Угоді про асоціацію і зоні вільної торгівлі.

Враховуючи всі названі факти, Мінекономрозвитку наполегливо закликає народних депутатів не голосувати за законопроект №7206, щоб зберегти наявні досягнення у реформі системи державних закупівель та недопустити лобіювання інтересів окремих олігархічних груп.

Презентацію з аналізом законопроекту №7206 можна переглянути за цим посиланням. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 грудня 2017
Опубліковано чорний список контрагентів
Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) опублікувала чорний список недобросовісних контрагентів: покупців виробленої продукції, постачальників мінеральних...
2 грудня 2017
Названо українські товари, які потрібні Німеччині та ЄС
Продукти агросектору, які можуть бути конкурентними та цікавими для Німеччини, це м'ясо птиці, зернові товари, цукор тощо. Про це заявив Державний...
22 вересня 2017
Закрите товариство об'єднання корупціонерів: що чекає на «Укрзалізницю»?
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що цього та наступного року в межах програми розвитку «Укрзалізниці» необхідно...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...