Особи з Адміністрації Президента намагаються загубити децентралізацію та земельну реформу
Особи з Адміністрації Президента намагаються загубити децентралізацію та земельну реформу

Окремі особи в Адміністрації Президента замість того, щоб допомогти профільному міністерству відбити атаки агролобі і провести земельну реформу — навпаки намагаються зміцнити вертикаль за допомогою корупційного кешу. Таку точку зору висловив економіст IMF group of Ukraine Григорій Кукуруза в своєму блозі на «Новое время. Бизнес».

Нагадаємо, що через 10—15 років в Україні може не залишитися чорноземів.

За словами Кукурузи, на сьогодні у розпорядженні Держгеокадастру знаходиться 10,4 млн га сільськогосподарських земель. З яких — 7,4 млн га або майже 72% передано в користування державним підприємствам та науковим інститутам (наприклад, тільки земельний банк НААН становить 478 тис. га).

Відповідно до Земельного Кодексу, земельні фонди даних установ можуть бути передані на місця тільки в разі їхньої ліквідації, про що поки не йдеться.

А ось 28% або 3 млн га, які залишилися і які Держгеокадастр здає в оренду, якраз будуть віддані на відкуп місцевим васалам. Маю сміливість припустити, що мова йде про вилку в $280—450 млн щорічного тіньового доходу», — зазначив економіст.

Він додав, що згідно з постановою Кабміну №413, прийнятою в червні — мінімальна ставка орендної плати за лотами держ. земель повинна бути не нижчою за 8% їхньої нормативної грошової оцінки. За підсумками 9 місяців 2017 року середня ставка оренди вже виросла до 14% від НДО, на базі чого були й зроблені розрахунки.

Але постанова №413 стосується виключно земель державної форми власності, решта землі (включно з комунальною власністю, куди пропонується передати землі Держгеокадастру) регулюються Податковим кодексом, де мінімальна ставка оренди становить всього 0,3—1% (ставка орендної плати не може бути нижчою, ніж ставка земельного податку)», — уточнив експерт.

І додав, що з огляду на, що середня нормативна грошова оцінка 1 га сьогодні становить 31 тис. грн — легко розрахувати, що різницю в 8—13% (припустимо, що деяка частина земель все ж буде здаватися прозоро і середньозважена ставка оренди впаде не до межі в 1%, — а буде знаходитися в проміжку 1—6%) або (14% — (1—6%))*31 тис. грн*3 млн га = 280—450 млн $ тепер будуть, як раніше, — заносити кешем головам ОТГ або районних адміністрацій.

Фактично, передаючи держземлі на місця, замість декларованої децентралізації, ми навпаки знижуємо потенційні доходи місцевих бюджетів від здачі земель в оренду з 13 млрд грн до 1—5 млрд грн і переводимо різницю в тінь», — уточнює Григорій Кукуруза.

Він підсумовує, що основна проблема в тому, що, позбавляючи Держгеокадастр землі, є ризик зірвати земельну реформу формату «рівності стартових можливостей», яку передбачає урядовий законопроект і зіткнутися або з черговим продовженням мораторію, або — хаотичним введенням землі в обіг.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 грудня 2017
Державні гектари перекроять – президентський варіант земельної децентралізації
Уряд і Президент ділять державну землю. Нарешті після тривалих дебатів від слів перейшли до справи. Після  прийняття бюджету на 2018 рік у Раді...
8 грудня 2017
Реформу децентралізації названо однією з найуспішніших
Сьогодні реформа децентралізації є однією із найефективніших та найуспішніших. Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина...
13 жовтня 2017
Як вплине земельна реформа на рейдерство?
Будь-яка нова реформа — це завжди ризик, і земельна реформа також може дати ризик посилення рейдерства. Таку думку висловила заступник міністра...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...